Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji

Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji

Internet kompanija iz Kine, Alibaba, preuzeće milijardu dolara vredan kontrolni paket akcija u vodećoj online platformi jugoistočne Azije, Lazada.

Alibaba će investirati 500 miliona dolara u novoemitovane akcije Lazade, i preuzeće akcije od postojećih akcionara koji drže većinski udeo u toj kompaniji za sumu od oko milijardu dolara, navodi se u saopštenju kineske kompanije, prenosi agencija France presse.

Ovim ugovorom, vrednost kompanije Lazada se procenjuje na 1,5 milijardi dolara.
„Ulaganjem u Lazadu, Alibaba dobija pristup platformi koja poseduje veliku i rastuću potrošačku bazu van Kine“, izjavio je predsednik Alibabe, Michael Evans.

Procenjuje se da Alibabina platforma Taobao drži više od 90 odsto online tržišta za direktne kupoprodajne transakcije među klijentima, dok njena manja platforma, Tmal, drži više od 50 odsto tržišta za transakcije među preduzećima i klijentima.

Međutim, međunarodno poslovanje Alibabe je činilo tek šest odsto ukupnih prihoda kompanije u kvartalu zaključno sa decembrom prošle godine, prema nedavno objavljenom izveštaju o zaradi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca
Next Španija: Svetski milijarderi se vraćaju na tržište nekretnina

You might also like

Industrija

Jedna ponuda za Fabriku akumulatora Sombor

Za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor u stečaju, kao pravnog lica, zainteresovana je jedna kompanija – Batagon International iz Švajcarske.

Kompanije

Preduzeće Kirka suri iz Beograda traži kupca

Stečajni upravnik preduzeća za proizvodnju kotlova na čvrsta, tečna i gasovita goriva, projektovanje i proizvodnju energetskih postrojenja i opreme za štednju energije Kirka Suri iz Beograda oglasio je prodaju tog

Kompanije

Etihad smanjio gubitke

Prihod aviokompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je u 2017. godini porastao na 6,1 milijardu dolara sa 5,9 milijardi, koliko je iznosio 2016. godine.