Akcije Applea i Facebooka najpopularnije u CEE regiji

Akcije Applea i Facebooka najpopularnije u CEE regiji

Facebook je jedna od najpopularnijih aplikacija na pametnim telefonima, ali i najpoželjniji dodatak u portfeljima ulagača.

Naime, ta je društvena mreža globalno najpopularnija akcija među ulagačima Saxo banke, danske investicione kuće, u prvom kvartalu ove godine. I to bez obzira što je početak godine bio vrlo stresan za brojne firme izlistane na berzama, s pojedinim sektorima koji su imali razdoblje mahnite rasprodaje te je stoga indeks European Stoxx-600 zabeležio najgori kvartal od 2009. godine. Ulaskom u drugi kvartal, finansijski sektor i akcije firmi s robom uske potrošnje vredne su pažnje ulagača, a ponajviše odskaču Amazon i PayPal kao akcije koje će verovatno nadmašiti očekivanja, smatraju analitičari Saxo banke.

– Vodeće akcije na globalnoj listi i u regiji srednje i istočne Evrope među našim klijentima su akcije Facebooka, Googlea, Applea i Amazona. To su firme sa solidnim rezultatima tokom prošle godine i ulagači su ih nastavili kupovati i u prva tri meseca ove godine. Dogodila se ipak određena korekcija jer su tehnološke kompanije pred izazovima nove ekonomije i podeljena su mišljenja o cenama i vrednosti njihovih akcija – komentira Peter Garnry, vođa sektora za akcije u Saxo banci. Dodaje ujedno da Facebook nije osetio trzavice tržišta već je cena akcije porasla za 10 posto zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima i stalnom rastu prihoda od oglašavanja.

U sektoru robe uske potrošnje (consumer discretionary), analitičari Saxo banke smatraju da je akcija Amazona prilika za dugu poziciju, bez obzira što joj je vrednost pala za 11 posto u prvom kvartalu, i u nadolazećim mesecima očekuju cenu iznad postojećih predviđanja. Zaključuju to jer se Amazonov mera novčanih priliva po jedinci aktive ponovno popravlja, nakon višegodišnjih kapitalnih ulaganja u uslužne centre. Ujedno, Amazonovi prihodi od 107 milijardi pokazuju početak globalne ekspanzije, a iz poslednjih javno dostupnih informacija naslućuje se da firma nastoji provesti vertikalnu integraciju svog lanca nabavke tako što će uključiti vlastitu logistiku prevoza radi još većeg smanjivanja troškova. Ti će koraci samo ojačati Amazonovu komunikaciju da su oni najjeftiniji i najpouzdaniji trgovac u maloprodaji na svetu.

foto: inboundmarketingconsulting.com

foto: inboundmarketingconsulting.com

Informaciona tehnologija sve je jeftiniji sektor s pojedinim firmama koje beleže ozbiljan rast, ali i dalje imaju razumne cene akcija. Nedavna #SaxoStrats ideja bila je duga pozicija za platformu za plaćanja PayPal, firmi koja je sveži e-Bayev spin-off i koja grabi tržišni udeo u online i mobilnom plaćanju svojim aplikacijama PayPal One Touch i Venmo. Mogući pozitivni katalizator za akcije mogao bi biti rast operativne marže. Naime, PayPal sa svojih svega 23,2 posto operativne marže, što je na primer upola manje od Visine, ima izrazito velik prostor za povećanje profitabilnosti. Ukupno gledajući, moglo bi se reći da je PayPal osvojio prvo startno mesto u trci za dugoročnim pobednikom u globalnoj industriji plaćanja, komentariše Garnry.

– Kada se pogleda unazad, tokom protekle godine samo su tri sektora zabeležila rast i to su roba široke potrošnje, telekomunikacije i komunalije, odnosno klasični ziceri. S druge strane, ciklički osetljivi sektori kao što su materijali, energija, finansije i industrijska oprema pali su pet do 15 posto u dolarskoj vrednosti – ističe P. Garnry.

Posledica toga je da su ciklični sektori poput robe uske potrošnje (odeća, uređenje doma, luksuzna roba, automobili, mediji i maloprodaja), materijala (hemikalije i rudarstvo) i finansija (upravljanje imovinom, bankarstvo, investiciono bankarstvo, osiguranje, nekretnine i specijalizovane finansije) postali jeftini prema njihovim standardizovanim metrikama vrednovanja u u poređenju s poslednjih pet godina. Stoga s početkom drugog kvartala naglašavamo upravo mogućnosti tih sektora, zaključuje Garnry u drugim ovogodišnjim Essential Trades predviđanjima Saxo banke.

Akcije kojima se najviše trgovalo na svim tržištima Saxo banke:

1. Facebook Inc.

2. Apple Inc.

3. Amazon

4. Vestas Wind Systems

5. Alphabet Inc. – A serija

Pet firmi čijim se akcijama najviše trgovalo u CEE i MENA regiji Saxo banke:

1. Apple Inc.

2. Facebook Inc.

3. Alphabet Inc. – A serija

4. Amazon.com Inc.

5. Bank of America

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous I u ovoj godini Worldsteel očekuje pad potražnje za čelikom
Next Najbolji luksuzni automobil godine je Rolls Royce Dawn

You might also like

Berza

Wall Street: Trumpova pobeda izazvala skok indeksa

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi skočili više od 1 odsto, nakon velikog preokreta u kojem su nadoknadili prvbitne oštre gubitke izazvane neočekivanom pobedom Donalda Trumpa na američkim

Berza

Cene nafte pale više od 4 odsto, proizvodnja u SAD-u raste

Na svetskim berzama cene nafte su prošle nedelje oštro pale, drugu nedelju zaredom, jer se ulagači plaše da bi odluka američkog predsednika Donalda Trumpa o odustajanju od globalnog sporazuma o klimi

Berza

Evro oslabio na skoro 1,10 dolara, turska lira i funta u padu

Evro je u utorak oslabio prema američkom dolaru nakon što je objavljeno da je Indeks poverenja investitora, koji izračunava nemački ekonomski institut ZEW, u julu pao.