Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

U Srbiji je u prva tri meseca ove godine izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola, izjavila je ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ističući da se elektronske građevinske dozvole izdaju u predviđenom roku od 28 dana, Mihajlović je podsetila da je njihovo izdavanje počelo 1. januara i da je to jedna od najvažijih reformi koja je sprovedena u Srbiji.

Ali to nije dovoljno, treba da nastavimo sa tom reformom”, naglasila je ona, ističući da je taj sistem počeo da funkcioniše, ali da ga treba dosledno primenjivati.

Mihajlović je na godišnjoj skupštini NALED-a rekla da je vlada u decembru 2014. izmenila Zakon o planiranju i izigradnji i da tada niko nije verovao da će se dozvole izdavati u roku od 28 dana, ni građani niti institucije, s obzirom da se ranije na dozvole čekalo i do sedam godina.

Foto:www.gradjevinarstvo.rs

Foto:www.gradjevinarstvo.rs

Ministarka je naglasila da su na vreme doneta podzakonska akta potrebna za sprovođenje zakona i da je je od 1. marta 2015. pocela da se primenjuje objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola.

Zahvaljujući tome, prema njenim rečima, do kraja 2015. je izdato 25 odsto više građevinskih dozvola nego u prethodnih sedam godina.

“Vlada će učiniti sve da ovaj sistem bude još nadograđen i da možemo da pričamo i o više građevinskih dozvola”, naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je zahvaljujući toj reformi građevinska industrija ostvarila rast od 24 odsto u 2015. godini.

Predstavnici Vlade Srbije i Agencije za privredne registre dobili su danas u trajno korišćenje softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Softver koji je u primeni od 1. januara ove godine izrađen je u okviru projekta GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga u partnerstvu s NALED-om.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beograd dobija još jedan tržni centar
Next Beogradska berza: Indeksi u minusu, NIS naprometniji

You might also like

Nekretnine

Kipar: Broj prodatih nekretnina u oktobru porastao za 37 odsto

Pozitivan trend na kiparskom tržištu nekretnina nastavljen je i u oktobru, sa rastom prodaje od 37 odsto u odnosu na isti mesec 2015, pokazuju službeni podaci.

Rezidencijalne nekretnine

Na licitaciji gradski stanovi i zemljište u Subotici

Lokalna samouprava u Subotici raspisala je oglas za otkup nepokretnosti u javnoj svojini grada.

Nekretnine

Decenijski rekord: U martu izdata 1.491 građevinska dozvola

U martu je izdata 1.491 građevinska dozvola, što je najveći broj izdatih dozvola u jednom mesecu u poslednjih 11 godina, od kada se prati ta statistika, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva,