Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

U Srbiji je u prva tri meseca ove godine izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola, izjavila je ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ističući da se elektronske građevinske dozvole izdaju u predviđenom roku od 28 dana, Mihajlović je podsetila da je njihovo izdavanje počelo 1. januara i da je to jedna od najvažijih reformi koja je sprovedena u Srbiji.

Ali to nije dovoljno, treba da nastavimo sa tom reformom”, naglasila je ona, ističući da je taj sistem počeo da funkcioniše, ali da ga treba dosledno primenjivati.

Mihajlović je na godišnjoj skupštini NALED-a rekla da je vlada u decembru 2014. izmenila Zakon o planiranju i izigradnji i da tada niko nije verovao da će se dozvole izdavati u roku od 28 dana, ni građani niti institucije, s obzirom da se ranije na dozvole čekalo i do sedam godina.

Foto:www.gradjevinarstvo.rs

Foto:www.gradjevinarstvo.rs

Ministarka je naglasila da su na vreme doneta podzakonska akta potrebna za sprovođenje zakona i da je je od 1. marta 2015. pocela da se primenjuje objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola.

Zahvaljujući tome, prema njenim rečima, do kraja 2015. je izdato 25 odsto više građevinskih dozvola nego u prethodnih sedam godina.

“Vlada će učiniti sve da ovaj sistem bude još nadograđen i da možemo da pričamo i o više građevinskih dozvola”, naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je zahvaljujući toj reformi građevinska industrija ostvarila rast od 24 odsto u 2015. godini.

Predstavnici Vlade Srbije i Agencije za privredne registre dobili su danas u trajno korišćenje softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Softver koji je u primeni od 1. januara ove godine izrađen je u okviru projekta GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga u partnerstvu s NALED-om.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beograd dobija još jedan tržni centar
Next Beogradska berza: Indeksi u minusu, NIS naprometniji

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Stan u Pragu 3.700 evra po metru kvadratnom

U istočnijim delovima EU zaustavljen je pad cena nekretnina, pa stan u centru Praga košta 3.700 evra po metru kvadratnom, dok u Ljubljani ta cena iznosi 3.200 evra.

Nekretnine 0 Comments

Španija: 40% kupaca nekretnina u Valensiji iz inostranstva

Četiri od 10 kupaca nekretnina u Valensiji dolaze iz inostranstva, pokazalo je najnovije istraživanje međunarodne agencije za nekretnine “Engel & Völkers”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Petar Matijević novi vlasnik hotela Slavija lux

Srpski biznismen Petar Matijević novi je vlasnik hotela “Slavija lux” u centru Beograda. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply