Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

Osim u državne obveznice i akcije, građani mogu svoj novac ulagati i u opštinske, odnosno municipalne obveznice.

O tome koliko su te hartije dobra šansa da novac počne sam da zarađuje ekonomski stručnjak Nenad Gujaničić kaže:

“Kod nas je moguće kupovati obveznice opština, kod kojih su kamate i do šest odsto, ali ih nema mnogo raspoloživih na tržištu”, kaže Gujaničić.

Akcije stranih korporacija

“Kao rizičnija vrsta imovine nude se akcije. Međutim, domaće tržište je prilično osiromašeno u kvalitetnim hartijama od vrednosti. A to nosi i veliki rizik zbog slabog poštovanja prava manjinskih akcionara. Zato se naši građani sve češće odlučuju da kupe akcije stranih korporacija. U današnje vreme to je prilično jednostavno i nije skupo. Akcije nose veći rizik, ali je i potencijalni prinos na te hartije veći.

Ponuda obveznica nije velika. Putem javne ponude do sada su ih prodavali Stara Pazova i Šabac. Gradovi i opštine na taj način finansiraju popravku i izgradnju infrastrukture pod povoljnijim uslovima. Kupci, bilo da se radi o građanima ili pravnim licima, mogu povoljno da investiraju novac. Taj projekat pokrenula je Stalna konferencija gradova i opština, a odvija se u okviru programa Edžćange 4, koji finansira Evropska unija.

Kamata 6 odsto

Na našem tržištu UniCredit banka je bila pionir u toj oblasti. Oni su bili kreatori obveznica Stare Pazove, koje su indeksirane u evrima. Izdate su na pet godina i s kamatnom stopom od šest odsto, a izdate su u vrednosti od 125 miliona dinara. Imale su dobru prođu.

Mogu li i drugi da se nadaju kako će njihova opština ponuditi obveznice?

U UniCredit banci kažu da emisiju obveznica može izdati svaka opština ukoliko je solventna, odnosno ako joj je kasa u plusu. Da bi ti poslovi dobili na ubrzanju, potrebno je da se domaće tržište kapitala brže razvija. Doprinos bi mogla dati i promena propisa. U Unikredit banci smatraju da su kod nas propisi koji regulišu mogućnost ulaganja penzionih fondova i osiguravajućih kompanija u tu vrstu obveznica dosta restriktivni. A baš u početnoj fazi razvoja značajnije učešće institucionalnih investitora može biti od presudnog značaja za dalji razvoj.

U UnikCedit banci naglašavaju da imaju odličnu saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Sirija: Parlamentarni izbori u delovima pod kontrolom režimskih snaga
Next OECD: Izbeglička kriza koštala 12 mlrd dolara prošle godine

You might also like

Berza

Evro blago oslabio, funta na najvišem nivou u četiri nedelje

U kasnim popodnevnim satima evro je koštao 1,0785 dolara, što je neznatno niža cena nego na početku dana.

Rezidencijalne nekretnine

Cene stanova u Beogradu porasle za 6 odsto od početka 2018.

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani.

Svetske berze

Wall Street porastao, Trump objavio carine

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle jer se ulagačima čini da je predsednik SAD-a Donald Trump, iako je potpisao uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, ublažio