U martu veći izvoz Kine za 11,5 odsto

U martu veći izvoz Kine za 11,5 odsto

Kineski izvoz viši je za 11,5 procenata u martu, što otvara bolju perspektivu za “drugu” ekonomiju sveta.

Carinski podaci pokazuju da je izvoz porastao u martu za više od 11 procenata u odnosu na isti period prošle godine i da je dostigao 160,8 milijardi dolara. Porast dolazi nakon dramatičnog pada od 25 odsto u februaru.

“Dramatičan preokret (u odnosu na prošlu godinu) je uvek verovatan, naveli su Marcel Thieliant i Mark Williams iz Kapitalne ekonomije. Oni dodaju da je na povećanje izvoza uticala i proslava kineske nove godine, čiji su se efekti osetili i tokom marta.

foto: coercioncode.com

foto: coercioncode.com

Uvoz u Kini beleži pad od 13,8 odsto u odnosu na mart prošle godine i dostigao je vrednost od 131 milijardu dolara. U prvom tromesečju tekuće godine uvoz je opao za 11,3 procenta.

Kineska ekonimija zabeležila je rast od 6,9 odsto u prošloj godini, što je najmanja stopa rata u poslednjih četvrt veka, navode ekonomisti.

Procenjuje se da bi ekonomski rast u ovoj godini mogao da dostigne od 6,5 do 7 procenata.

Izvor: GdeInestirati/Beta
Previous Kupovina preko interneta jeftinija 10 puta
Next Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Kina: Oštrije kontrole nad investicijama domaćih kompanija u inostranstvu

Nakon rekordnih ulaganja koja su podgrejala zabrinutost u pogledu odliva kapitala i nerazborite potrošnje, zvanični Peking je pojačao kontrolu nad investicijama koje u inostranstvu realizuju kineske kompanije.

Makroekonomija 0 Comments

Fed nije promenio referentnu kamatnu stopu

Američka centralna banka je odlučila, dan pre nego što će biti objavljeno ime njenog narednog šefa, da ostavi referentnu kamatnu stopu nepromenjenu i nagovestila da namerava da nastavi s podizanjem

Makroekonomija 0 Comments

Da li će ECB u četvrtak razočarati finansijska tržišta?

Da li će Evropska centralna banka na sastanku u četvrtak dati novi podsticaj evropskoj ekonomiji koja je i dalje podložna krizi, ali i neizvesnostima nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply