Sada je pravi trenutak za uzimanje stambenog kredita

Sada je pravi trenutak za uzimanje stambenog kredita

Finansijski stručnjaci savetuju da je zbog smanjenih cena stanova i niže kamatne stope, sada trenutak za podizanje stambenog kredita.

B92 je istraživao koliko su građani Srbije spremni da se upuste u višedecenijsko kreditno zaduženje.

Cene su pale, kamate su od 3,5 do 4 odsto, Euribor je sišao ispod nule, pa ko voli – nek izvoli. Deluje da se tržistu nekretnina sprema eksplozija i da će građani početi masovno da dižu kredite. Ipak, da li je tako?

“Banke se trude naravno da obezbede kvalitetne klijente, čine sve što mogu, nude evo i dinarske kredite čuo sam nekoliko banaka za kupovinu stanova. Ali, čini se da ovde očekivanja igraju značajnu ulogu prvo s jedne strane, i kreditna sposobnost“, kaže ekonomista Zoran Grubišić.

Stabilizacije tržišta ima, ali još smo daleko od zlatnog perioda 2005. do 2009, kažu u agencijama za nekretnine.

“Svakako se poboljšanje na tržistu nekretnina od prošle 2015. godine oseća, ali u smislu neke stabilnosti cena. Međutim, ono što se prodaje to su uglavnom nepokretnosti do 50 hiljada evra“, navela je Sanja Simić iz “Akropola nekretnine“.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, za prva dva meseca ove godine osigurano je 1.200 stambenih kredita, a u istom periodu prošle godine bilo ih je 900.

foto: blog.credit.com

foto: blog.credit.com

Građani, uglavnom, smatraju da je došlo vreme za podizanje kredita.

Bankari su optimisti. U Cociete generale banci kažu da su u martu ove godine imali 60 odsto više zahteva za sve kredite nego u martu 2015.

“Naši građani, naše stanovništvo već sada mogu da osete taj pozitivan impuls snižavanja referentne kamatne stope, zato što su sve banke izašle sa nižim ponudama. Činjenica je da stabilnost pozicije, da stabilnost radnog mesta direktno utiče da li će se tražnja nastaviti ili će ona biti u padu“, naveo je Dejan Vučinić iz ove banke.

Kod kredita vrednosti od 24.000 evra na 25 godina, korisnik će imati prve tri godine ratu od 114, a nakon toga će rata iznositi 116 evra mesečno. Ukupan iznos tog kredita, kada bude bio otplaćen, biće 39.347 evra.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Azijske berze: Kineske brojke proširile optimizam
Next Na tavanu pronašao izgubljenu Caravaggiovu sliku

You might also like

Evro na najnižem nivou prema dolaru od kraja marta, funta dobitnik nedelje

Na svetskim deviznim tržištima vrednost evra prema američkoj valuti pala je tokom protekle nedelje na 1,1115 dolara, što je najniži vrednosni nivo od 28.marta.

Kompanije 0 Comments

Država prodaje Hidrotehniku

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za učešće u postupku prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Hidrotehnika-hidroenergetika.

Društvo 0 Comments

Vučić u Zagrebu sa hrvatskim državnim vrhom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas počinje zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj, sastaće se u Zagrebu sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privreda dve zemlje, a u utorak će

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply