Makedonija: Sukobi policije i demonstranata, više osoba povređeno

Makedonija: Sukobi policije i demonstranata, više osoba povređeno

Na protestima u Skoplju večeras je došlo do sukoba demonstranata i policije, tokom kojih je povređeno više osoba, javlja makedonska tv Telma.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbežali sa ulica makedonske prestonice.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke predsednika Đorđa Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu “prisluškivanje”.

Oni su u centru Skoplja, ispred kancelarije predsednika, bacali predmete i razbili više prozora, prenosi televizija Telma.

Okupljeni su bacali i jaja, limenke, flaše i pirotehnička sredstva, javlja dopisnik ove stanice.

Oni traže ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. jun, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izveštavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju.

Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi “prisluškivanje”, upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu “prisluškivanje”, Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

U aferi “prisluškivanje”, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev prethodno je pozvao demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje. On je najavio da će SDSM narednih dana organizovati nove ulične proteste.

Makedonski predsednik Ivanov nije danas hteo da govori o dešavanjima i tenzijama u svojoj zemlji, kao ni o zahtevima za njegovom ostavkom, prenela je regionalna tv N1.

On je kratko rekao da ne želi da komentariše dogovor vlasti i opozicije iz Pržina, nakon čega je usledila odluka o vanrednim izborima, a zatim i odustajanje najjače opozicione stranke, zbog, kako su tada naveli, nepostojanja fer uslova.

Izvor:Tanjug
Previous Dinar oslabio, NBS danas prodala 30 miliona evra
Next Prodaje se grad na Tasmaniji za 7,5 miliona evra

You might also like

Tema dana

Jutarnji list: Evropska komisija odbacila argumente Hrvatske u sporu sa Srbijom

Evropska komisija odbacila hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom kojim je praktično blokirala Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, javili su hrvatski mediji pozivajući se na interni dokument

Politika

Predsednik Kine u trodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Kine Xi Jinping doputovaće danas popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o strateškom partnerstvu i jačanju saradnje, posebno na ekonomskom planu, a

Politika

Dačić: Ne mogu da verujem da EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska.