Kazna za Goldman Sachs od 5,1 milijardu dolara

Kazna za Goldman Sachs od 5,1 milijardu dolara

Povodom optužbi da je koristila lažan marketinški materijal kako bi prodala hipotekarne obveznice, Goldman Sachs je, u sklopu dogovora s američkim vlastima, pristao da plati 5,1 milijardu dolara.

Dogovor je postignut s odsekom američkog ministarstva pravosuđa za finansijske prevare, a banka je pristala platiti 5,1 milijardu dolara kazni i odšteta potrošačima, saopštio je Goldman Sachs, prenose agencije.

Sporazumom je određeno da banka mora platiti kaznu od 2,4 milijarde dolara i dodatnih 1,8 milijardi dolara za olakšavanje situacije vlasnicima kuća i dužnicima u nevolji, zajedno s 875 miliona dolara za druga potraživanja.

“Ta odluka smatra Goldman Sachs odgovornim za ozbiljne propuste pri lažnom uveravanju investitora da su vrednosni papiri koje je prodavao podržani kvalitetnim hipotekama, iako je znao da su bili puni hipoteka koje će verovatno propasti”, naveo je u saopštenju saradnik državnog tužioca Stuart Delery.

foto: inc.com

foto: inc.com

Jedna od nekoliko kažnjenih

Ta, kao i niz drugih banaka, bila je pod istragom zbog načina reklamiranja riskantnih finansijskih proizvoda od 2005. do 2007. godine, pre globalne finansijske krize.

Goldman Sachs je jedna od nekoliko banaka koje su kažnjene s milijardama dolara zbog reklamiranja problematičnih kredita kao sigurnog ulaganja, a upravo je prodaja tih kredita imala značajnu ulogu u krizi 2008. godine.

Američke banke su u velikoj meri krive za to jer su izdavale hipoteke nekvalifikovanim dužnicima, koje su zatim prepakovale u nove kredite kao sigurno ulaganje i prodavale rizike drugima.

Izvor: GdeInvestirati/Economy.rs
Previous EU žele da znaju gde kompanije plaćaju porez
Next Ikea: U četvrtak na Bubanj potoku polaganje kamena temeljca

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Američke kompanije “Uber” i “John Deere” žele da ulažu u srpsku privredu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima američkih kompanija, a “Uber” je izrazio želju da uđe na srpsko tržište.

Kompanije 0 Comments

Kamate na kredite nikad niže, ali su marže i dalje previsoke

Kamate na kredite nikada nisu bile povoljnije, ali su marže banaka i dalje visoke i čine gotovo najveći deo same kamate.

Najvažnije vesti 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Akcionarima 56 dinara dividende

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla” (AERO) saopštio je da će međudividendu, odobrenu u novembru prošle godine, isplatiti manjinskim akcionarima 19. juna.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply