Azijske berze: Kineske brojke proširile optimizam

Azijske berze: Kineske brojke proširile optimizam

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija snažno porasle jer su dobri pokazatelji iz Kine podstakli nadu da se tamošnja ekonomija stabilizuje, što je podržalo cene sirovina i sklonost ulagača prema riziku.Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2,3 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,4 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o spoljnjoj trgovini Kine. Izvoz je u martu skočio 11,5 posto u odnosu na isti lanjski mesec, što je prvi rast od juna, dok je uvoz pao 7,6 posto.

To je podstaklo nadu ulagača da se rast druge po veličini svetske ekonomije stabilizuje nakon dugog razdoblja usporavanja.

“Podaci su znatno bolji nego što se očekivalo, što bi kratkoročno moglo podržati sklonost prema rizičnijim investicijama. Uz to, ulagači se nadaju da bi podaci o kineskom BDP-u u prvom tromesečju, koji će biti objavljeni u petak, mogli pozitivno iznenaditi”, kaže Zhou Hao, ekonomist u Commerzbank.

Kako je Kina najveći svetski potrošač sirovina, stabilizacija rasta njene ekonomije mogla bi podstaći potražnju za sirovinama, pa su jutros porasle cene bakra i železne rude, što pozitivno utiče na akcije u rudarskom sektoru.

Međutim, cene nafte jutros su pale, nakon što su juče dostigle najviše nivoe u četiri meseca jer je ulagače ohrabrila vest da su, uoči sastanka najvećih svetskih proizvođača u Dohi u nedelju, Rusija i Saudijska Arabija možda postigle dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Nakon jučerašnjeg skoka za 3,3 posto, na londonskom je tržištu cena barela jutros skliznula 27 centi, na 44,32 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 38 centi, na 41,79 dolara, nakon što je juče poskupeo 4,5 posto.

Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se i nadi ulagača da je jačanja jena prema dolaru zaustavljeno, nakon što je početkom nedelje kurs američke valute skliznuo na najniži nivo u 17 meseci.

Oporavak dolara prema jenu pozitivno bi uticao na konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na instranim tržištima.

Na valutnim je tržištima, naime, dolar jutros ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom jer američka centralna banka najverovatnije neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Jutros se kurs dolara kreće oko 108,90 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,20 jena. Tako se dodatno odmaknuo od 107,63 jena, najniže nivoe od oktobar 2014. godine, na koju je skliznuo u ponedeljak.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je jutros cena evra pala na 1,1365 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1405 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, jutros dostigao 94,14 bodova, dodatno se odmaknuvši od 93,74 boda, najniže nivoe u poslednjih osam meseci, na koju je skliznuo u ponedeljak.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse
Next Sada je pravi trenutak za uzimanje stambenog kredita

You might also like

Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Cene akcija na evropskim tržištima kapitala i u ponedeljak su porasle podržane monetarnim merama Evropske centralne banke.

Srednji kurs 118,03 dinara za evro

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na ponedeljak i zvanični srednji kurs iznosi 118,0321 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P 500 indeks najviši u pet meseci

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet meseci jer su odlični poslovni rezultati Alphabeta podržali nadu ulagača u nastavak vrlo dobre sezone objava kvartalnih izveštaja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply