Wall Street pao, a evropske berze blago porasle

Wall Street pao, a evropske berze blago porasle

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi blago pali jer su ulagači bili oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija.

 

Na većini vropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,63 posto, na 9.682 boda, a pariski CAC 0,22 posto, na 4.312 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,07 posto, na 6.200 bodova.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 17.556 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 4.833 boda.

U osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene akcija juče su pale jer ulagači ne žele reskirati uoči sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije a najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.“Očekivanja po pitanju zarada nisu baš visoka, pa mislim da su ulagači nesigurni zbog toga”, kaže Jonathan Corpina, partner u firmi Meridian Equity Partners.

Na dobitku je juče bio rudarski sektor, zahvaljujući rastu cena sirovina, a porasle su i cene akcijaa u finansijskom sektoru jer se ulagači nadaju boljim rezultatima i boljim procenama daljeg poslovanja nego što to analitičari očekuju.

U drugoj polovini nedelje poslovni izvještaji objaviće neke od najvećih američkih banaka, kao što su JPMorgan, Citigroup i Bank of America.

“Ne bih izvlačio zaključke iz današnjeg trgovanja jer mislim da ulagači samo čekaju kakve će biti procene budućih poslovnih rezultata, posebino banaka”, kaže Walter Todd, direktor u firmi Greenwood Capital Associates.

Usporavanje rasta globalne ekonomije, oštro smanjenje investicija rudarskih i naftnih kompanija te niske kamatne stope negativno utiču na finansijski sektor, pa analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromesečju za 9,2 posto na godišnjem nivou.

foto: bucksgainer.com

foto: bucksgainer.com

Zbog toga su cene akcija u finansijskom sektoru od početka godine pale oko 8 posto, dok je S&P 500 indeks, na primer, uspeo nadoknaditi sve gubitke od početka godine.

Među dobitnicama se juče, s rastom cene za 4 posto u redovnom trgovanju, našla i akcije Alcoe. No, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta i nakon što je Alcoa objavila poslovne rezultate, cena njene akcije potonula je 4,5 posto.

Najveći svetski proizvođač aluminijuma zabeležio je, naime, u prvom tromesečju dobit od 16 miliona dolara, 75 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi Alcoe pali su 15 posto na godišnjem nivou, na 4,9 milijardi dolara.

Izveštajem Alcoe započela je sezona kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih nedelja najviše uticati na smer tržišta.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika jučr zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosečan obim u poslednjih 20 dana iznosio 7 milijardi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Od 2008. siromašne zemlje dobile najviše kredita od Svetske banke
Next Azijske berze skočile, dolar malo ojačao

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, investitori bez želje za rizikom

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele previše reskirati uoči odluka čelnika američke i japanske centralne banke.

Berza

Dinar bez promene prema evru, NBS danas intervenisala prodajom 15 miliona evra

Narodna banka Srbije danas je intervenisala prodajom 15 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Berza

Beogradska berza: Skroman rast indeksa praćen skromnim prometom

Poslednji trgovački dan u nedelji doneo je skromnu investicionu aktivnost i blagi rast tržišta akcija.