Od 2008. siromašne zemlje dobile najviše kredita od Svetske banke

Od 2008. siromašne zemlje dobile najviše kredita od Svetske banke

Svetska banka je odobrila siromašnim zemljama broj kredita koji je prošle godine došao do nivoa koji je uobičajen za period finansijske krize, saopštila je danas ta banka.

Suočene sa usporavanjem privrednog rasta i niskim cenama sirovina, zemlje u razvoju su prošle godine pozajmile najviše novca od Svetske banke još od perioda globalne finansijske krize iz 2008/2009. godine, prenosi agencija France press.

“S obzirom na činjenicu da zemlje u razvoju nastavljaju da se suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, tražnja za kreditima Svetske banke je porasla na nivo koji nikada nije viđen u periodima kada nema finansijske krize”, navodi se u saopštenju banke.

Tokom fiskalne 2015. godine, kreditiranje tržišta u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiglo je iznos od 42,4 milijarde dolara, što je skok u odnosu na 40,8 milijardi dolara iz 2014. godine.

Od te sume, u ruke zemalja u razvoju ili onih sa srednjim prihodima otišlo je 23,5 milijardi dolara, u odnosu na samo 14 milijardi dolara iz 2006. godine.

Svetska banka prognozira da će kreditiranje zemalja u razvoju ove godine premašiti cifru od 25 milijardi dolara, pošto su mnoge države pogođene sunovratom cena nafte i drugih sirovina, ali i “hlađenjem” kineske ekonomije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Prevelika cena ukidanja novčanice od 500 evra
Next Wall Street pao, a evropske berze blago porasle

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: “JP Morgan Chase” trguje dinarskim obveznicama

Banka “JP Morgan Chase” uvrstila je dinarske obveznice na listu hartija od vrednosti, kojima će trgovati, a i sama je u avgustu kupila dinarske hartije, saopštila je guverner Narodne banke

Najvažnije vesti 2 Comments

Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama Energetske zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u

Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Njujorška banka Goldman Sachs u svom najnovijem izveštaju piše o optimalnim cenama nafte koje pogoduju američkim proizvođačima i predviđaju koje cene nafte nas očekuju ove i naredne godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply