Inflacija Kine u martu na 2,3 odsto

Inflacija Kine u martu na 2,3 odsto

Inflacija u Kini, merena rastom potrošačkih cena, bila je stabilna u martu na 2,3 odsto na međugodišnjem nivou, što je znak stabilizacije druge po veličini svetske privrede.

Rast indeksa potrošačkih cena (CPI), prema saopštenju Državne kancelarije za statistiku, iznosi isto kao u februaru 2,3 procenta, što je nešto ispod tržišne prognoze od 2,4 odsto, koliko su predviđali analitičari u anketi „Bloomberg newsa“, prenosi agencija France press.

Umerena inflacija može biti korisna za potrošnju, pošto motiviše kupce da pazare pre nego što cene dodatno porastu, dok ih pad cena podstiče da odlažu kupovine a kompanije da odgode ulaganja, što se u oba slučaja može negativno odraziti na rast.

Indeks proizvođačkih cena (PPI), koji meri cene robe na izlasku iz fabrike, pao je 4,3 odsto u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, najsporijim tempom od januara 2015. godine.

Na mesečnom nivou, PPI je u martu porastao za 0,5 procenata, što prvi mesečni rast u dve i po godine.

„Deflacija je naša glavna makroekonomska briga i današnji podatak o indeksu proizvođačkih cena pruža znake olakšanja“, ocenjuje se u komentaru analitičke kuće ANZ.

foto: techcrunch.com

foto: techcrunch.com

Oni ovaj blagi rast pripisuju povećanju cena sirovina kao što su nafta i ruda gvožda od početka godine, kao i nižoj uporednoj bazi, pošto su proizvođačke cene naglo pale prošle godine.

I pored toga, ovaj podatak označava 49. uzastopni mesec pada proizvođačkih cena zbog prekapaciranosti proizvodnje koja pritiska kineski rast.

Što se tiče potrošnje, inflaciji je doprinio rast cena hrane od 7,6 odsto, pri čemu su cene svežeg povrća uzletele 35,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu, dok su cene svinjetine skočile 28,4 odsto, navodi francuska agencija.

Analitičar kompanije NBS, Ju Chiumei, kaže da je na poskupljenje povrća uticao talas hladnog vremena koji je pogodio isporuke, dok su uzgajivači svinja ranije srezali isporuke suočeni sa dugotrajno niskim cenama.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous OECD traži od Srbije da dozvoli kupovinu zemlje strancima
Next Beogradska berza: Skroman promet, Komercijalna dobitnik dana

You might also like

Najvažnije vesti

ECB agresivno kupuje korporativne obveznice

Evropska centralna banka povećala je kupovinu korporativnih obveznica prošle sedmice, i istovremeno smanjila kupovinu državnih obveznica.

Najvažnije vesti

Realni rast BDP-a Srbije 2,5 odsto u četvrtom tromesečju 2016.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosio je 2,5%, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija

Grčka uplatila ECB-u deo duga

Grčka je danas Evropskoj centralnoj banci na ime duga uplatila ratu od 2,3 milijarde evra, izveštava agencija AFP.