Četvrti kvartal za redom padaju zarade američkih kompanija

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su u proteklom tromesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg berzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 7,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.


Cena akcije Alcoe pala je u ponedeljak gotovo 5 posto, nakon što je najveći svetski proizvođač aluminijuma objavio da je u prvom tromesečju ostvario dobit od 16 miliona dolara, 75 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Prihodi Alcoe pali su 15 posto na godišnjem nivou na 4,9 milijardi dolara.

Početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata potvrđuje očekivanja analitičara da bi zarade američkih kompanija mogle pasti četvrti kvartal zaredom.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su u proteklom tromesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg berzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 7,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon što su u poslednjem kvartalu 2015. skliznule 2,9 posto.

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

S obzirom na oštar pad cena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru.

Zbog slabosti kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cene sirovina, pa se pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija uticati i visok kurs dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovinu svoje prodaje ostvaruju u inostranstvu.

foto: investmentnews.com

foto: investmentnews.com

Jačanje dolara loše utiče na američke kompanije koje posluju u inostranstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Vrednost dolara u odnosu na korpu šest najvažnijih svetskih valuta porasla je prošle godine 9 posto, što je posledica povećanja kamata američke središnje banke Feda, dok će, na primer, japanske i evropske monetarne vlasti još duže vreme voditi izuzetno labavu politiku.

Analitičari u anketi Reutersa očekuju i pad zarada američkih banaka u prvom tromesečju za 9,2 posto na godišnjem nivou jer usporavanje rasta globalne ekonomije, oštro smanjenje investicija rudarskih i naftnih kompanija te niske kamatne stope negativno utiču na finansijski sektor.

Zbog toga su cene akcija u finansijskom sektoru od početka godine pale oko 8 posto, dok je S&P 500 indeks, na primer, uspeo nadoknaditi sve gubitke od početka godine.

I dok su prognoze sumorne, treba reći da analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Stoga treba pričekati završetak sezone objava kvartalnih izveštaja, kada će se tačno videti jesu li zarade američkih kompanija u proteklom tromesečju zaista pale već četvrti kvartal zaredom.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Airbnb uveo novu ponudu - spavanje sa ajkulama
Next Niska zainteresovanost za državne obveznice

You might also like

Svetske berze

Charles Hoskinson: Čeka nas katastrofa tržišta kriptovaluta, pa tek potom stabilizacija

Tržište kriptovaluta će osetiti katastrofu, ali zatim će se stabilizovati, rekao je suosnivač Ethereuma, kompanije koja stoji iza istoimene valute.

Berza

Evropske berze u padu zbog terorističkog napada u Barseloni

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u petak prepodne pretrpeli su gubitke, a najviše su pale cene akcija putničkih i turističkih kompanija nakon smrtonosnog napada u Barseloni.

Svetske berze

Zlato opet na vrhu liste želja investitora

Izjave Donalda Trampa ne prestaju uznemiravati finansijski svet što je opet dovelo zlato na vrh liste želja investitora.