Brazil: Pokrenut postupak za opoziv Dilme Rousseff

Brazil: Pokrenut postupak za opoziv Dilme Rousseff

Komisija Donjeg doma brazilskog parlamenta izjasnila se za pokretanje postupka smene predsednice Brazila Dilme Rousseff zbog manipulisanja vladinim računima radi prikrivanja deficita.

Protiv predsednice u ponedeljak uveče se izjasnilo 38 od 65 članova komisije, javile su agencije.

Opozicija je zatražila smenu Rusef (68) tvrdeći da je njena vlada navodno manipulisala računima 2014. kako bi prikrila budžetski deficit.

Izveštaj specijalne komisije trebalo bi u petak da bude dostavljen poslanicima, a novo glasanje moglo bi da se očekuje u nedelju ili ponedeljak.

Ako dve trećine od 513 članova Donjeg doma parlamenta podrži opoziv, konačnu odluku bi trebalo da donese Senat.

Ukoliko Gornji dom Kongresa, odnosno Senat, prostom većinom odluči da bude smenjena, 75-godišnji potpredsednik Michel Temer će obavljati funkciju šefa države do isteka mandata 2018. godine.

Ukoliko bude smenjena Rouseff, ovo će biti prva smena brazilskog predsednika od 1992. godine kada su Brazil potresali ogromni protesti zbog optužbi za korupciju tadašnjeg lidera Fernanda Collora de Mella.

On je dao ostavku pre glasanja u Senatu.

Izvor:Agencije
Previous Raspisan konkurs za besplatne banje za penzionere
Next Izdavanje nemačkih radnih viza i u Privrednoj komori Srbije

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Putin: Prošlo je vreme spokoja, mislite o pretnjama za bezbednost Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku sa vojnim zvaničnicima da američki raketni štit koji je aktiviran u Rumuniji nije u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa

Makroekonomija 0 Comments

Katalonija – ekonomske posledice nezavisnosti

Ako se izuzmu ekstremni scenariji, obojeni emocijama „visokog napona“, da bi Katalonija u slučaju otcepljenja preporodila svoju ekonomiju poput Feniksa, ili se, naprotiv, strmoglavila kao arogantni Ikar, još nema pouzdane

Geopolitika 0 Comments

Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu, ima žrtava

U Nagorno-Karabahu, području na teritoriji Azerbejdžana pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske, izbile su jake borbe sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply