Yahoo uskoro dobija ponudu od Verizona

AT&T Inc. i Comcast odlučili su da neće podneti ponude, Microsoft nije zainteresovan, a Time Inc. još razmišlja. Neki privatni investicioni fondovi podneće ponude samostalno ili sa strateškim partnerom.


Verizon Communications Inc. planira u prvom krugu podneti ponudu za internet poslovanje Yahooa, a spreman je kupiti i udeo u Yahoo Japan Corp., kako bi ponuda bila prihvatljivija, tvrde upućeni izvori.

Moguću ponudu razmatra i Google, tvrdi drugi upućeni izvor, piše Bloomberg.

AT&T Inc. i Comcast koji su spominjani kao mogući kupci odustali su od ponuda, navode izvori koji su želeli ostati anonimni, jer pregovori nisu javni.

Microsoft Corp., koji je 2008. podneo neprijateljsku ponudu za Yahoo, ovoga puta neće pokušavati.

Time Inc. još razmišlja, a privatni fondovi, među kojima su Bain i TPG, ponude će podneti samostalno ili sa strateškim partnerom.

Rok za podnošenje ponuda za preuzimanje internet poslovanja Yahooa je 11. aprila.

Akcije japanske filijale Yahooa na berzi u Tokiju porasle su 6,4 posto, najviše u poslednja tri meseca, dok je vrednost akcija matične kompanije Yahoo na Njujorškoj berzi u četvrtak pala 1,3 posto, na 36,17 dolara.

Verizon i njegova filijala AOL Inc. ponudu pripremaju s najmanje tri finansijska savetnika, potvrđuju tri izvora, a to ukazuje da je Verizon ozbiljno zainteresovan za preuzimanje. Verizon je nameru da preuzme deo ili celokupno poslovanje Yahooa prvi put najavio u decembr prošle godine.

foto: searchengineland.com

foto: searchengineland.com

Finansijski direktor Fran Shammo rekao je tada da će “razmotriti uklapa li se to u strategiju Verizona”, koja uključuje elektronsku poštu, vesti, sport i oglašavačku tehnologiju.

Verizon, čija je tržišna vrednost oko 213 milijardi dolara, mogao bi akcije japanske filijale Yahooa podeliti svojim akcioarima ili prodati, tumače izvori.

Yahoo, čije je sedište u kalifornijskom mestu Sunnyvale, radije bi prodao 35,5-postotni udeo u Yahoou Japan, vredan oko 8,5 milijardi dolara, s osnovnim poslovanjem, objavio je u martu Bloomberg. Procena kombinirane imovine otežala bi investicijskim firmama finansiranje preuzimanja u odvojenim transakcijama.

Zbog toga bi Verizona spremnost da preuzme udeo u Yahoou Japan mogla doneti presudnu prednost pred konkurentima.

Yahoo je prodaju svog temeljnog poslovanja pokrenuo u februar, nakon što su se izjalovili planovi za izdvajanje udela u kineskom holding Alibaba Group u posebnu kompaniju.

Uspe li Verizon u svojoj nameri, to bi značilo odlazak izvršne direktorke Yahooa Marisse Mayer. Naime, izvršni direktor Verizona Lowell McAdam nedavno je u televizijskom intervjuu rekao da bi spajanje Yahooa s AOL-om pod vođstvom AOL-ova izvršnog direktora Tima Armstronga “bilo dobro za ulagače”.

New York Post je prošlog meseca objavio da Melissa Mayer s grupom privatnih investicionih društava radi na dogovoru o prodaji dela firme privatnim ulagačima kojim bi sačuvala svoju poziciju.

Vrednost akcija Veriziona pala je za 2,84 posto.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Wall Street: Iščekivanje poslovnih rezultata kompanija
Next Stvara se najveća svetska hotelska kompanija

You might also like

Kompanije

Montenegro airlines zakupio avion Air Serbia

Avio-kompanija Montenegro airlines uzela je u kratkoročni zakup jedan od aviona kompanije Air Serbia, prenose podgoričke Vijesti.

Kompanije

Dobit kompanije SAP neznatno ispod očekivanja

Najveći evropski proizvođač softvera, SAP, objavio neznatno slabiji profit za prvo tromesečje tekuće godine u odnosu na očekivanja tržišta, nakon što je kompanija povećala prodaju manje profitabilnih proizvoda iz’cloud’ segmenta.

Kompanije

Počinje gradnja novog termobloka Kostolac B3

Danas počinje gradnja novog termobloka Kostolac B3. Ta investicija, koju EPS radi u saradnji s Kinom, jeste ne samo najveća u energetskom sektoru, već je i prvo veliko postrojenje za