Wall Street: Iščekivanje poslovnih rezultata kompanija

Wall Street: Iščekivanje poslovnih rezultata kompanija

Prema analitičkoj kući FactSet dosad je više od 90 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo procene rezultata za proteklo tromesečje ispod očekivanja analitičara. To je drugi najveći broj negativnih upozorenja u poslednjih 10 godina.

U fokusu ulagača na Wall Streetu ove nedelje će biti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koja, prema procenama analitičara, neće biti baš blistava.

Dow Jones prošle je nedelje pao 1,2 posto, na 17.576 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, skliznuvši na 2.047 bodova. Nasdaq indeks pao je 1,3 posto, na 4.850 bodova.

Najveći nedeljni pad tih indeksa od početka februara posledica je zabrinutosti ulagača u vezi globalne ekonomije, koje već neko vreme slabi, posebno kineske, a poslednji podaci pokazuju i da američka ekonomija raste tek umereno.

S druge strane, podršku tržištu pružaju izjave dužnosnika američke središnje banke da bi Fed trebao biti oprezan u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa, s obzirom na neizvesnu situaciju u globalnoj ekonomiji.

Podršku tržištu pružio je prošle nedelje i rast cena nafte za otprilike 8 posto, što je podstaklo akcije u energetskom sektoru.

Međutim, to nije bilo dovoljno da bi berzovni indeksi nedelju završili u plusu. Tim više što su ulagači bili oprezni jer u ponedeljak, izveštajem najvećeg svetskog proizvođača aluminijuma Alcoe, počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja po svemu sudeći neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Na sumorne prognoze ukazuju i podaci analitičke firme FactSet da je dosad više od 90 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo procene rezultata za proteklo tromesečje ispod očekivanja analitičara. To je drugi najveći broj negativnih upozorenja u poslednjih 10 godina.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

foto: witradeschool.com

foto: witradeschool.com

S obzirom na oštar pad cena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru.

Zbog slabosti kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cene sirovina, pa se pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija uticati i visok kurs dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovinu svoje prodaje ostvaruju u inostranstvu.

Jačanje dolara loše utiče na američke kompanije koje posluju u inostranstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Vrednost dolara u odnosu na korpu šest najvažnijih svetskih valuta porasla je prošle godine 9 posto, što je posledica povećanja kamata američke središnje banke Feda, dok će, naprimer, japanske i evropske monetarne vlasti još duže vreme voditi izuzetno labavu politiku.

Niske kamatne stope, međutim, negativno utiču na finansijski sektor, pa analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromesečju za 9,2 posto na godišnjem nivou.

Zbog toga su cene akcijaa u finansijskom sektoru od početka godine pale oko 8 posto, dok je S&P 500 indeks, na primer, uspeo nadoknaditi sve gubitke od početka godine.

“Mislimo da su cene akcija banaka pale onoliko nisko koliko su mogle. No, videćemo šta će reći čelnici banaka o poslovnoj situaciji, pa ćemo odlučiti je li vreme za kupovinu akcijaa banaka ili će se razdoblje slabih zarada nastaviti još neko vreme”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Group.

Prema očekivanjima analitičara, pad zarada američkih kompanija nastaviće se četvrti kvartal zaredom. No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zašto nismo srećniji sa novcem?
Next Yahoo uskoro dobija ponudu od Verizona

You might also like

Berza

Evropske berze: Indeksi oslabili, nafta prešla 52 dolara, evro iznad 1,14 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su oslabile pritisnute predviđanjima Svetske banke za globalnu privredu .

Berza

Beogradska berza: Belex premašio nivo 700 poena, prvi put u 17 meseci

Prvi put posle 17 meseci beogradsko tržište akcija preskočilo je nivo od 700 poena, mereno indeksom Belex15. Zahvaljujući pre svega skoku Naftne industrije Srbije (NIIS), ova korpa najlikvidnijih akcija na

Kompanije

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija na rekordnom nivou

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija ove je godine, najviše zahvaljujući američkim preduzećima, porasla za 1.861 milijardu dolara ili 12 odsto u odnosu na kraj mart 2016., te je dostigla rekordnu