Proteklih 15 godina britanske banke platile kazne od 53 milijarde funti

Britanske banke izložene su različitim skandalima, uključujući manipulisanja na valutnim tržištima i referentnim kamatnim stopama, neprimerene prodaje proizvoda osiguranja kredita i složenih proizvoda zaštite povezanih s kamatnim stopama.


Tužbe i kazne zbog nedoličnog postupanja stajale su najveće britanske banke i zajmodavce u vlasništvu klijenata gotovo 53 milijardi britanskih funti u poslednjih 15 godina, pokazala je najnovija studija istraživačke firme New City Agenda.

Iznosi potrošeni za te svrhe potkopali su nastojanja banaka na povećanju kapitala, ograničile im iznose koje mogu plasirati u kredite i smanjile dividende njihovim ulagačima.

Britanske banke pogodili su različiti vidovi skandala, uključujući one povezane s manipulisanjem na valutnim tržištima i referentnim kamatnim stopama, s neprimerenim prodajama proizvoda osiguranja kredita i složenih proizvoda zaštite povezanih s kamatnim stopama.

foto: forbes.com

foto: forbes.com

I dok su muku mučili s isplatom dividendi akcionarima zbog spomenutih troškova, zajmodavci su nastavili isplaćivati izdašne bonuse svojim zaposlenima koji se mere u milijardama, pokazala je studija nezavisne istraživačke firme New City Agenda.

“Profitabilnost britanskih banaka u segmentu poslovanja sa stanovništvom narušena je tvrdokornim lošim postupanjem. To je učinilo siromašnijim svakog građanina kroz naše penzione fondove i naše vlasništvo nad bankama spašavanim novcem poreznih obveznika”, rekao je John McFall, direktor istraživačke firme i bivši predsednik odbora riznice.

U izveštaju se navodi da je samo neprimerena prodaja proizvoda osiguranja naplate banke stajala najmanje 37,3 milijarde funti u najskupljem potrošačkom skandalu u Britaniji.

Bankovni div Lloyds Banking Group bio je primoran rezervisati iznos od 14 milijardi funti za potrebe pokrića troškova povezanih s nedoličnim postupanjem u razdoblju od 2010. do 2014. godine, gotovo dvostruko više nego ijedan drugi britanski zajmodavac, navodi se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Željko Sertić: Programi za startupove vredni 320 miliona od 20. aprila
Next Beograd: 13. aprila evropski sajam obrazovanja i zapošljavanja

You might also like

Kompanije 0 Comments

Značajno povećan broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

U aprilu je izdato 70 odsto više građevinskih dozvola nego u istom mesecu 2015, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović.

Kompanije 1Comments

Za Galeniku zainteresovano tri firme

Proizvođači lekova Sofarm iz Bugarske, Kadila farm iz Indije i investicioni fond iz Finske KJK Capital otkupili su tendersku dokumentaciju za kupovinu Galenike.

Trgovina 0 Comments

Lidl će graditi maloprodajni objekat i u Apatinu

Trgovinski lanac Lidl gradiće maloprodajni objekat i u Apatinu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply