Beogradska berza: Pad tržišta, NIS na višegodišnjem minimumu

Izuzetno nizak obim investicione aktivnosti i pad tržišta obeležili su prvi trgovački danu nedelji. Ukupan promet u trgovanju iznosio je tek 4 miliona RSD (32,9 hiljada EUR), dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio 1,1% na 607,6 poena.

Sve akcije na listingu registrovale su negativno cenovno pomeranje uz skromne promete. Nakon što je protekle sedmice stigla do najviše vrednosti u tekućoj godini od 605 RSD, Naftna industrija Srbije (NIIS) se spustila 0,8% na 598 RSD uz promet od 1 milion RSD. NIS je krajem protekle sedmice beležio snažan pritisak na strani tražnje koji ga je gurnuo iznad psihološke granice od 600 RSD po prvi put u 2016. Krajem januara, pod uticajem velikih turbulencija na tržištu sirove nafte, NIS se spuštao na novi višegodišnji minimum od 500 RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio dodatnih 1,4% na 912 RSD uz realizaciju od 0,1 milion RSD, dok je uz sličan promet Energoprojekt holding (ENHL) pao 4,6% na 1.002 RSD. Među većim gubitnicima bio je i Sojaprotein (SJPT) kojij se spustio 4,5% na 850 RSD uz minoran promet. Beogradski Imlek (IMLK) je i danas beležio veliku tražnju oko cene od 5.200 RSD uz trgovanje od 0,6 miliona RSD, dok se Tehnogas (TGAS) spustio 1,8% na 8416 RSD uz realizaciju od pola miliona RSD. Galenika Fitofarmacija (FITO) je stigla do novog višegodišnjeg maksimuma od 2.626 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok se Impol Seval (IMPL) domogao nivoa od 1.717 RSD uz rast od 5,8%. Otkada je objavila poslovne rezultate za prošlu godinu, ova valjaonica aluminijuma zabeležila je rast vrednosti od skoro 72%.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od 2,4 hiljade EUR uz rast prinosa na 5,26%.

Izvor: WISEBroker.rs

Previous Beograd: 13. aprila evropski sajam obrazovanja i zapošljavanja
Next Rebec 250 x 300 px

You might also like

Berza

Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u četiri meseca, zahvaljujući jačanju Wall Streeta i sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama.

Berza

Beogradska berza: Pad nakon jučerašnjeg skoka, Belex15 oslabio 0,7%

Nakon jučerašnjeg velikog skoka, danas je zabeležen pad domaćeg tržišta akcija uz solidan promet kome su u velikoj meri doprinele državne dužničke hartije. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 298,6

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, pri čemu indeksi stagniraju, dok ulagači prate govor kineskog predsjednika Xi Jinpinga na konferenciji Komunističke partije.