Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja

Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja

Rast cena nafte za više od 6%  podstakao je u petak trgovanje na svetskim tržištima kapitala , međutim to nije bilo dovoljno da se nadoknade nedeljni gubici.

Na Wall Streetu S&P 500 u petak je porastao 0,3 odsto, Dow Jones 0,2 odsto a Nasdaq indeks je bio na dobitku 0,05 odsto.

Neizvesnosti po pitanju rasta globalne privrede, prvenstveno kineske, slabljenje dolara, nestabilna cena nafte i početak sezone objavljivanja poslovnih rezultata, u kojoj se očekuje pad dobiti kompanija, podstakli su investitore na oprez.

Na nedeljnom nivou, S&P 500 je pao 1,2 odsto, Nasdaq indeks 1,3 odsto a Dow Jones 1,2 odsto, što su najlošiji rezultati od početka februara.

Cene akcija su prošle nedelje pale i na većini evropskih berzi. Frankfurtski DAX pao je 1,8 odsto a francuski CAC40 0,4 odsto.

Pad vrednosti britanske valute i rast cena sirovina pomogao je indeksu berze u Londonu da na nedeljnom nivou ojača 0,9 odsto. U korpi 16 valuta razvijenih tržišta, funta je oslabila prema njih jedanaest.

Vrednost japanske valuta je, naprotiv, dostigla najviše nivoe prema dolaru u poslednjih 18 meseci, što ne ide u prilog japanskim izvoznicima, obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni, pa je indeks berze u Tokiju zabeležio nedeljni gubitak od 2,1 odsto.

Veće gubitke na tržištima ograničio je rast cena nafte za više od 8 odsto na nedeljnom nivou. Samo u petak, cena “brent” nafte porasla je 6,37 odsto, na 41,94 dolara a američke za 6,60%, na 39,72 dolara po barelu.

Izvor:Agencije

Previous Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo
Next Japanski jen i zlato najbezbednije utočište za kapital

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Na Wall Streetu su u sredu svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Svetske berze

Svetske berze: Indeksi porasli, Harvey i Severna Koreja u drugom planu

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija porasle jer su nakon povoljnih ekonomskih pokazatelja štete od uragana Harvey i napetosti u vezi Severne Koreje pale u drugi plan.

Svetske berze

Evropske berze: Cene akcija pale, ulagači suzdržani

Na evropskim berzama i u ponedeljak su cene akcija pale, nakon velikih gubitaka u petak, jer su ulagači suzdržani zbog odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.