Sirija: Žestoke borbe za Alepo, primirje pred kolapsom

Sirija: Žestoke borbe za Alepo, primirje pred kolapsom

Nekoliko dana pred početak nove runde mirovnih pregovora u Ženevi dogovor o prekidu borbi u Siriji ozbiljno je narušen, javljaju svetske agencije.

Intenzitet borbi u Siriji se pojačava, posebno u pokrajini i gradu Alepu. Gotovo sve sukobljene strane ponovo izvode borbene operacije, dok Rusija preti da će pokrenuti novi talas vazdušnih udara na protivnike Bashara al-Assada, prenosi Al Jazeera.

Kako piše Al Jazeera, snage sirijske opozicije su, potpomognute turskom prekograničnom artiljerijom i avionima međunarodne koalicije, zauzele strateški važan grad Al-Rai.

Grad Al-Rai predstavljao je važno uporište ISIL-a u graničnom području severno od Alepa. Sada su opoziciji otvorena vrata za prodor u dubinu teritorije koju kontroliše ta grupa. Napadi opozicije usmereni su prema gradovima južno od tursko-sirijske granice.

Nedaleko od severnog fronta, opozicija vodi još jednu važnu bitku. Pokušavaju zadržati kontrolu na putnim pravcem Kastilo, jedinom preostalom vezom gradskih četvrti Alepa s ostatkom pokrajine.

Istovremeno, na drugoj strani puta Kastilo, opozicija se bori protiv još jednog neprijatelja. Kurdske jedinice koje kontrolišu četvrt Sheikh Maqsood, žele preuzeti kontrolu i nad tim susjednim putem, piše Al Jazeera.

RIA Novosti pozivajući se na izvore sirijske vojske piše da su snage lojalne režimu Bashara al-Assada odbile napad ujedinjenih snaga nekoliko terorističkih grupa u naselju Berna, 17 kilometara južno od Alepa

„Žestoke borbe se vode južno od Alepa. Sirijska vojska je odbila napad koji je organizovalo nekoliko terorističkih grupa pod vođstvom Nusra fronta u predgrađu naselja Berna. Uništene su živa sila neprijatelja i tehnika, a jedan automobil bio je ispunjen eksplozivom“, rekao je za Ria Novosti izvor.

Prema njegovim rečima, vojska je odbila još jedan napad u naselju Han Tuman nedaleko od Alepa.

Primirje pred kolapsom

Prekid vatre u Siriji je “pred kolapsom”, izjavila je danas predstavnica sirijske opozicije Basma Kodmani, tek nekoliko dana pred ponovni početak mirovnih pregovora u Ženevi.

“Tokom proteklih deset dana je došlo do veoma ozbiljnog pogoršanja situacije, pa je primirje pred kolapsom”, rekla je Kodmani, članica Pregovaračkog komiteta sirijske opozicije u intervjuu za francuski list “Le Journal du Dimanche”, a prenela agencija AFP.

Novi krug mirovnih pregovora između sirijskog režima i opozicije bi trebalo da se održi 13. aprila u Ženevi.

Od početka konflikta u Siriji u martu 2011. je u toj zemlji poginulo više od 270.000 ljudi, a milioni su morali da napuste svoje domove.

Izvor:Agencije

Previous Japanski jen i zlato najbezbednije utočište za kapital
Next Parlamentarni izbori: Proglašeno 18 lista, tri da otklone nedostatke

You might also like

Geopolitika

Lider britanskih laburista pozvao članove da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji

U svom prvom istupanju u referendumskoj kampanji, šef britanske opozicije Jeremy Corbyn pozvao je pristalice da 23. juna glasaju za ostanak Velike Britanije u EU. “Uprkos nedostacima Evropske unije, ostanak

Društvo

Procene: 275 milijardi dolara do sada izgubljeno u sirijskom ratu

Troškovi sukoba u Siriji do sada su procenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne

Geopolitika

Zamršeni trougao: Rusija, Turska i sirijski Kurdi

Vojna akcija na severozapadu Sirije koju je Turska pokrenula 24. avgusta protiv Kurda, počela je nakon neuspelog državnog udara i približavanja Ankare i Rusije.