Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Javni sektor i izvoz stranih kompanija koje rade u slobodnim zonama najviše su doprineli rastu privrede Makedonije u prošloj godini, smatraju analitičari Svetske banke.

U polugodišnjem izveštaju Svetske Banke za zemlje jugoistočne Evrope navodi se da je Makedonija u 2015. sa porastom ekonomije od 3,7 odsto imala najvišu stopu rasta u regionu.

“Makedonija je sprovodila reforme i evidentno je bilo pomeranja ka rastu koji pokreću investicije. Ali sada, sa političkom neizvesnošću, ponovo se gleda preokret i rast pokreće javna potrošnja”, ocenila je regionalni direktor u Svetskoj banci Helen Goldstin.

Najveći rizik za dalji makedonski ekonomski rast je politička nesigurnost, koja, kako je istaknuto na predstavljanju izveštaja Svetske banke, mora da se prevaziđe.

Prema Svetskoj banci, glavni izazovi Makedonije su rešavanje političke krize, produžavanje strukturnih reformi i smanjivanje fiskalnog deficita. Veliki rizik za makedonsku ekonomiju, pored političke, predstavlja i izbeglička kriza.

Po procenama Svetske banke privreda Makedonije i ove godine će imati rast od 3,7 odsto, a u 2017. će biti četiri odsto.

Izvor:Beta
Previous U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Muamer Zukorlić pozvao arapske investitore da ulažu u Srbiju

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Muamer Zukorlić pozvao je investitore iz arapskih zemalja da iskoriste pozitivnu klimu za ulaganje u Srbiji.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kina troši na infastrukturu više nego SAD i Evropa zajedno

Kina posmatra svet iz malo šire perspektive, a osim toga što najviše na svetu ulaže u svoju infastrukturu, ona ulaže i u infrastrukturu drugih zemalja sa kojima ostvaruje dugoročne interese.

Makroekonomija 0 Comments

Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu su ponovo porasle u julu i uglavnom zbog povećanja troškova energije, ali su i dalje ispod cilja centralne banke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply