Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Javni sektor i izvoz stranih kompanija koje rade u slobodnim zonama najviše su doprineli rastu privrede Makedonije u prošloj godini, smatraju analitičari Svetske banke.

U polugodišnjem izveštaju Svetske Banke za zemlje jugoistočne Evrope navodi se da je Makedonija u 2015. sa porastom ekonomije od 3,7 odsto imala najvišu stopu rasta u regionu.

“Makedonija je sprovodila reforme i evidentno je bilo pomeranja ka rastu koji pokreću investicije. Ali sada, sa političkom neizvesnošću, ponovo se gleda preokret i rast pokreće javna potrošnja”, ocenila je regionalni direktor u Svetskoj banci Helen Goldstin.

Najveći rizik za dalji makedonski ekonomski rast je politička nesigurnost, koja, kako je istaknuto na predstavljanju izveštaja Svetske banke, mora da se prevaziđe.

Prema Svetskoj banci, glavni izazovi Makedonije su rešavanje političke krize, produžavanje strukturnih reformi i smanjivanje fiskalnog deficita. Veliki rizik za makedonsku ekonomiju, pored političke, predstavlja i izbeglička kriza.

Po procenama Svetske banke privreda Makedonije i ove godine će imati rast od 3,7 odsto, a u 2017. će biti četiri odsto.

Izvor:Beta
Previous U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nedelja pred nama je najvažnija u celoj godini za svetsku ekonomiju

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, a Vladimir Putin se sastaje sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom. 

Makroekonomija 0 Comments

Nebojša Katić: Glasači Brexita će se dugo buditi

O Brexitu jedno od najstručnijih mišljenja može da nam pruži cenjeni ekonomista Nebojša Katić, koji živi i radi u Londonu od 1992. godine kao samostalni poslovni konsultant. 

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinski bilans Japana ponovo u suficitu

Japan je u junu uknjižio trgovinski suficit od gotovo četiri milijarde dolara, čime se oporavio od deficita iz prethodnog meseca, pokazali su danas objavljeni podaci vlade.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply