Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Javni sektor i izvoz stranih kompanija koje rade u slobodnim zonama najviše su doprineli rastu privrede Makedonije u prošloj godini, smatraju analitičari Svetske banke.

U polugodišnjem izveštaju Svetske Banke za zemlje jugoistočne Evrope navodi se da je Makedonija u 2015. sa porastom ekonomije od 3,7 odsto imala najvišu stopu rasta u regionu.

“Makedonija je sprovodila reforme i evidentno je bilo pomeranja ka rastu koji pokreću investicije. Ali sada, sa političkom neizvesnošću, ponovo se gleda preokret i rast pokreće javna potrošnja”, ocenila je regionalni direktor u Svetskoj banci Helen Goldstin.

Najveći rizik za dalji makedonski ekonomski rast je politička nesigurnost, koja, kako je istaknuto na predstavljanju izveštaja Svetske banke, mora da se prevaziđe.

Prema Svetskoj banci, glavni izazovi Makedonije su rešavanje političke krize, produžavanje strukturnih reformi i smanjivanje fiskalnog deficita. Veliki rizik za makedonsku ekonomiju, pored političke, predstavlja i izbeglička kriza.

Po procenama Svetske banke privreda Makedonije i ove godine će imati rast od 3,7 odsto, a u 2017. će biti četiri odsto.

Izvor:Beta
Previous U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo

You might also like

Makroekonomija

MMF snizio prognoze globalnog rasta, Rusija i Brazil neke od svetlijih tačaka sumorne perspektive

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio danas projekcije rasta globalne ekonomije za naredne dve godine, navodeći kao razlog neočekivanu odluku Velike Britanije da napusti EU i uticaj te odluke na

Makroekonomija

SAD: Najveći rast lične potrošnje od 2009.

Lična potrošnja u SAD je u septembru skočila po najvećoj stopi u poslednjih osam godina, jer je kupovina motornih vozila porasla u periodu posle dva uragana.

Makroekonomija

Tabaković: Inflacija u Srbiji u granicama novog cilja, rast BDP-a 3 odsto u ovoj godini

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bazna međugodišnja inflacija u Srbiji dva odsto, što je u granicama novog cilja koji je tri odsto sa odstupanjem