Japanski jen i zlato najbezbednije utočište za kapital

Japanski jen i zlato najbezbednije utočište za kapital

Na valutnim tržištima vrednost američke valute je prema japanskoj protekle sedmice pala na najniži nivo od oktobra 2014. godine.

Za nedelju dana dolar je prema jenu oslabio 3,3 odsto, na 108,5 jena.

Prema evru vrednost dolara u petak skoro je nepromenjena u odnosu na prošli ponedeljak. Jedan evro košta 1,1399 dolara. U četvrtak je evro dostigao i 1,1454 dolara, najviši nivo u šest meseci.

Evro je, međutim, oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je kurs pao 3,2 posto, na 123,20 jena.

Američka valuta je već desetak dana pod pritiskom, od kada je predsednica američke centralne banke Janet Yellen poručila da Fed treba biti oprezan po pitanju podizanja kamatnih stopa zbog neizvesnosti oko svetske ekonomije.

Dolar je bio pod pritiskom i zbog toga što se ulagači ponovno klone rizičnijih investicija, s obzirom na nezvjesnosti u svetskoj ekonomiji.

“Ovo je zaista vreme za predah. Smer u kojem ćemo ići narednih dana zavisiće, čini se, ponovno o raspoloženju u pogledu preuzimanja rizika. Dokle god akcije slabe, ulagači će prodavati dolar nakon svakog rasta”, kazao je Reutersu broker iz jedne međunarodne banke u Londonu.

A kako investitori traže bezbednije utočište za svoj kapital, prošle je nedelje porasla vrednost japanske valute koja se tradicionalno smatra sigurnijim utočištem u nesigurnim vremenima.

Od početka godine jen je prema dolaru ojačao oko 10 odsto, a samo prošloga četvrtka skočio je više od dva odsto.

Zbog toga je japanski ministar finansija Taro Aso u petak upozorio kako brze promene kursa valuta nisu poželjne i da će Japan preduzeti nužne mere ako to bude potrebno.

To je retorika kojom se Tokio služi kada nagoveštava mogućnost intervencije na valutnim tržištima. Ali, to za sada nije zaustavilo jačanje jena.

“Na tržištu svakako postoje određena strahovanja. Alio, treba imati na umu da je dogovor G20 da se ne pribegava intervencijama jer bi morale biti velike da budu efikasne, a to uistinu znači da bi za to trebala podrška američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke”, mišljenja je Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole.

Foto:www.insidermonkey.com

Foto:www.insidermonkey.com

Zlato opet u fokusu

Cena plemenitog metala porasla je tokom protekle nedelje za 1,66 odsto, na 1,240.69 dolara za uncu.

Analitičari smatraju da će kretanje zlata u narednoj nedelji odrediti: nestabilnosti na berzama, slabiji dolar i pojačane spekulacije o kamatnim stopama.

“Slabljenje dolara (u odnosu na japanski jen), rizik od rastuće nestabilnosti na berzama, i kontinuirana politika negativnih kamatnih stopa, može da obnovi interesovanje ulagača za zlato i srebro ranije nego se očekivalo” napisao je u zabelešci klijentima Ole Hansen, tržišni analitičar u Saxo Bank.

Rast cena nafte i sirovina smanjio je averziju investitora prema riziku, te je cena zlata na mesečnom nivou slabija za 1,10 odsto.

Ali zlato je još uvek roba sa najboljim performansama u ovoj godini. Od početka godine cena zlata porasla je 16,92 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja
Next Sirija: Žestoke borbe za Alepo, primirje pred kolapsom

You might also like

Svetske berze

Ova azijska valuta privlači pažnju investitora

Nacionalna valuta Južne Koreje, von, slovi kao najosetljivija valuta u grupi ekonomija u narastanju, ali je i najzastupljenija kod investitora koji se klade na uticaj mera nove američke administracije u

Svetske berze

Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u energetskom i tehnološkom sektoru, dok se zdravstveni sektor našao pod pritiskom nakon što je novoizabrani predsednik Donald Trump prozvao farmaceutske

Karijera

Produžuje se rok za završetak studija “večitim studentima”?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je proceduru u vezi sa izmenama Zakona o visokom obrazovanju kako bi se studentima koji studiraju po starim programima produžio rok za završetak