Nagorno-Karabah: Rusija poziva na obustavu nasilja i naoružava sukobljene strane

Nagorno-Karabah: Rusija poziva na obustavu nasilja i naoružava sukobljene strane

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija nastaviti da snabdeva oružjem sukobljene strane u Nagorno-Karabahu, oblasti oko koje se decenijama spore Jermenija i Azerbejdžan.

Ako se isporuka ruskog oružja obustavi, situacija može biti još gora, tvrdi Medvedev.

Dmitrij Medvedev je rekao da bi u slučaju obustave isporuke to “upražnjeno mesto odmah preuzeli drugi trgovci oružja”, prenose ruski mediji.

Ako samo za trenutak zamislimo da Rusija odustane od te uloge, svesni smo da bi to mesto bilo upražnjeno i drugi bi nudili svoje oružje, što bi ugrozilo ravnotežu snaga na Kavkazu”, ocenio je Medvedev koji je u četvrtak i petak posetio Jerevan i Baku čije je zvaničnike pozvao na obustavu nasilja.

Obe strane, azerbejdžanske i jermenske snage, koristile su artiljeriju, tenkove i drugo oružje od nedavnog izbijanja sukoba.

Ruska prodaja oružja Azerbejdžanu izazvala je nezadovljstvo Jermenije koja ima tesne bezbednosne i ekonomske veze s Moskvom.

Inače, međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje primirja i dalje traju. Vlasti dveju zemalja optužuju jedna drugu za razmenu vatre u noći između petka i subote, u kojoj nije bilo žrtava.

Uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u utorak, posle višednevnih žestokih borbi, nastavljeni su sporadični okršaji u kojima su u petak poginule dve osobe.

Do sada je najmanje 90 osoba poginulo u eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Izvor:RTS
Previous Nova menadžment opcija za RTB Bor
Next Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

You might also like

Geopolitika

Sirija: Žestoke borbe za Alepo i Raku, Rusi se vratili na ratište

Ruski vojni avioni uništili su objekte Islamske države za nelegalnu proizvodnju nafte kod mesta Taure u blizini Rake u Siriji, saopštio je ruski Centar za primirje u toj zemlji.

Geopolitika

Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije

Azerbejdžan, Turska i Gruzija održaće zajedničku vojnu vežbu, izjavio je danas ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov, nakon sastanka šefova Ministarstva odbrane tri zemlje u azerbejdžanskom gradu Gabala.

Geopolitika

“Igre” u Istočnom kineskom moru: Kineski lovac “nebezbedno” presreo američki špijunski avion

Kineski borbeni avion je izveo “nebezbedno” presretanje američkog špijunskog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Istočnog kineskog mora, potvrdio je zvaničnik Pacifičke komande SAD, dodajući da se radi o drugom