Impresivan rast ulaganja u obnovljive izvore energije

Impresivan rast ulaganja u obnovljive izvore energije

Kapacitet obnovljivih izvora energije širom sveta porastao je prošle godine za rekordnih 8,3 odsto, navodi se u četvrtak objavljenom izveštaja Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

“Do kraja 2015. godine, kapaciteti obnovljivih izvora energije u svetu su iznosili 1.985 gigavata (GW)”, navodi se u saopštenju IRENA, a prenosi AFP.

Prošlogodišnje povećanje kapaciteta za 152 GW je najveća godišnja stopa rasta ikada zabeležena, koju su, kako se dodaje u saopštenju, predvodile energija vetra i sunca zbog konstantnog pada tehnoloških troškova.

“Razvoj obnovljivih izvora energije nastavlja da se širi na tržištima širom sveta, čak i u eri niskih cena nafte i gasa”, izjavio je generalni direktor IRENA, Adnan Amin.

Kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra porasli su prošle godine za 17 odsto ili 63 GW, zahvaljujući padu cena turbina za gotovo 45 odsto od 2010. godine, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, kapaciteti solarne energije su porasli za 37 odsto ili 47 GW, zbog pada cena solarnih modula.

Ipak, kapaciteti hidroelektrana povećani su za tek tri odsto, dok su kapaciteti bioenergije i geotermalne energije porasli za po pet odsto.

Najbrži rast zemlje u razvoju

“Ovaj impresivni rast, uz rekordno investiranih 286 milijardi dolara u izvore obnovljive energije, šalje snažnu poruku investitorima i kreatorima politike da je obnovljiva energija najpoželjnija energetska opcija širom sveta”, rekao je Amin

Najbrži rast kapaciteta obnovljivih izvora energije registrovan je zemljama u razvoju, u čemu su prednjačile države centralne Amerike i Kariba, gde su ti kapaciteti porasli za po 14,5 odsto.

U Aziji, kapacitet obnovljivih izvora je porastao po stopi od 12,4 odsto, što je znatno ispred Severne Amerike i Evrope, gde je taj rast iznosio 6,3 odsto, odnosno 5,2 odsto respektivno.

Izvor: Agencije
Previous Svetska banka povećala prognoze rasta Srbije
Next Srbi i Jevreji neće učestvovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Vučić: Srbija u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa, za sada nismo stradali, ali

Vlada Srbije već godinu i po dana radi na obezbeđivanju alternativnog načina snabdevanja gasom, ali za sada rešenja nema, izjavio je mandatar Aleksandar Vučić i pozvao one koji imaju neki

Kompanije 0 Comments

Planirano proširenje skladišta gasa Banatski dvor na 750 miliona kubnih metara

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da očekuje da se narednih meseci donese odluka da se kapacitet skladišta gasa Banatski dvor poveća sa sadašnjih 450 miliona kubnih

Kompanije 1Comments

Bajatović: Konsultantska kuća radi due diligence, nova strategija Srbijagasa

Srbijagas namerava da iz sopstvenih prihoda isplati zaostala zaduženja, obavi reprogram dugova i implementira novu strategiju poslovanja, najavio je predsednik tog preduzeća Dušan Bajatović.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply