Impresivan rast ulaganja u obnovljive izvore energije

Impresivan rast ulaganja u obnovljive izvore energije

Kapacitet obnovljivih izvora energije širom sveta porastao je prošle godine za rekordnih 8,3 odsto, navodi se u četvrtak objavljenom izveštaja Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

“Do kraja 2015. godine, kapaciteti obnovljivih izvora energije u svetu su iznosili 1.985 gigavata (GW)”, navodi se u saopštenju IRENA, a prenosi AFP.

Prošlogodišnje povećanje kapaciteta za 152 GW je najveća godišnja stopa rasta ikada zabeležena, koju su, kako se dodaje u saopštenju, predvodile energija vetra i sunca zbog konstantnog pada tehnoloških troškova.

“Razvoj obnovljivih izvora energije nastavlja da se širi na tržištima širom sveta, čak i u eri niskih cena nafte i gasa”, izjavio je generalni direktor IRENA, Adnan Amin.

Kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra porasli su prošle godine za 17 odsto ili 63 GW, zahvaljujući padu cena turbina za gotovo 45 odsto od 2010. godine, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, kapaciteti solarne energije su porasli za 37 odsto ili 47 GW, zbog pada cena solarnih modula.

Ipak, kapaciteti hidroelektrana povećani su za tek tri odsto, dok su kapaciteti bioenergije i geotermalne energije porasli za po pet odsto.

Najbrži rast zemlje u razvoju

“Ovaj impresivni rast, uz rekordno investiranih 286 milijardi dolara u izvore obnovljive energije, šalje snažnu poruku investitorima i kreatorima politike da je obnovljiva energija najpoželjnija energetska opcija širom sveta”, rekao je Amin

Najbrži rast kapaciteta obnovljivih izvora energije registrovan je zemljama u razvoju, u čemu su prednjačile države centralne Amerike i Kariba, gde su ti kapaciteti porasli za po 14,5 odsto.

U Aziji, kapacitet obnovljivih izvora je porastao po stopi od 12,4 odsto, što je znatno ispred Severne Amerike i Evrope, gde je taj rast iznosio 6,3 odsto, odnosno 5,2 odsto respektivno.

Izvor: Agencije
Previous Svetska banka povećala prognoze rasta Srbije
Next Srbi i Jevreji neće učestvovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Velike naftne kompanije: Dugovi porasli za trećinu, investicioni rezovi

Neto dugovi najvećih zapadnih naftnih kompanija su narasli za trećinu tokom poslednje godine, što povećava njihovu ranjivost u slučaju novog pada cena nafte.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Rekordna proizvodnja nafte u julu

Članice OPEC-a povećale su proizvodnju nafte u julu za 230.000 barela, na ukupno 32,84 miliona barela, što je bio rekordan rast od početka godine, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Sastanak ministara OPEC-a u Beču, mali izgledi za dogovor o nivou proizvodnje nafte

Ministri energetike Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastaju se danas u Beču kako bi razmotrili ciljeve proizvodnje i cenu nafte, ali je malo verovatno da će doći do promene politike

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply