Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

Godina 2015. je bila izuzetno teška za globalno tržište dijamanata. Ekonomska kriza usporila je tražnju za dijamantima širom sveta. Ali, sudeći po prometu na berzi u Antwerpenu, čini se da je period najgore krize za drago kamenje prošao.

Po podacima Antwerp World Diamond Centre (AWDC) ukupni februarski promet brušenih i neobrađenih dijamanata u Antwerpenu je iznosio 25 miliona karata, što predstavlja povećanje obima prometa za 38 odsto u odnosu na februar 2015.

Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 5,1 milijardu dolara, što je 4,5 odsto više nego godinu dana ranije.

Kako se navodi u izveštaju, posebno zanimljiv preokret desio se u prometu neobrađenih dijamanata.

U poređenju sa februarom 2015., količina uvezenih grubih dijamanata porasla je 106 odsto a vrednost 82 odsto. Ukupno je uvezeno dijamanata 12 miliona karata, vrednih 1,3 milijarde dolara.

Rusija je i dalje najznačajniji dobavljač neobrađenih dijamanata, sa učešćem od 33 odsto u ukupnom uvozu. Vrednosno, Rusija je učestvovala sa 36 odsto svih nebrušenih dijamanata koji su ušli u Antwerpen, konstatuje AWDC.

Činjenica da je promet neobrađenih dijamanata tako naglo porastao pokazuje da se trgovina dragim kamenjem zahuktava. Međutim, još uvek je rano tvrditi da je globalna kriza na tržištu dijamanata završena. To će se znati tek za koji mesec, zaključuju stručnjaci Antwerp World Diamond Centre.

Izvor:Agencije
Previous Nagorno-Karabah: Rusija poziva na obustavu nasilja i naoružava sukobljene strane
Next Hosteli u zgradama ubuduće samo uz saglasnost Skupštine stanara

You might also like

Berza

Dinar jači, kurs prema evru 119,2988

Dinar je ojačao prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 119,2988 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Azijske berze: Indeksi u padu, berze pod pritiskom tehnološkog sektora

Na azijskim berzama u četvrtak su indeksi pali, što je najviše posledica pritiska na tehnološki sektor jer su ulagači odlučili povući deo zarade s tržišta nakon snažnog rasta tog sektora od početka

Berza

Evropske berze na putu nedeljnih dobitaka

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija blago porasle, zahvaljujući rastu cena nafte i dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.