Reakcije na hrvatsko blokiranje pregovora

Reakcije na hrvatsko blokiranje pregovora

Reakcije na hrvatsko blokiranje pregovora Evropske unije sa Srbijom se uglavnom svode na nevericu.

Današnji sastanak radne grupe Evropske unije za proširenje završio se bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz kaže da je Srbija “važno sidro stabilnosti u regionu”. Austrija se zalaže za nastavak pregovora, jer su u Srbiji sprovedene važne reforme, naročito u ekonomiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Vlada Srbije “zaprepašćena” odlukom Hrvatske da blokira pregovore sa EU. On dodaje da ova susedska zemlja nije imala razlog za takvu odluku. Srbija zbog takvih “ultimatuma” neće menjati svoje zakone, kazao je premijer.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da Srbija neće promeniti svoj stav i poziciju.

Na narednom sastanku radne grupe EU za proširenje ova tačka biće ponovo stavljena na dnevni red. Tačka o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom neće se sklanjati sa dnevnog reda, sve dok ne dobiju “zeleno svetlo iz Zagreba”, kazala je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Miščević je naglasila da još uvek nije kasno da pregovori budu otvoreni u junu, a da bi eventualno njihovo odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju, već i za EU.

“Mi očekujemo da će to biti, još uvek ima dovoljno vremena. Nadamo se da ovo neće u toj meri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja”, rekla je Miščević.

Izvor: RTS, Agencije
Previous Bez saglasnosti Hrvatske za otvaranje poglavlja
Next Zuckerberg: Veštačka inteligencija nas neće nadmašiti u skorije vreme

You might also like

Tema dana 0 Comments

MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

Novim aranžmanom Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) preporučeno je da se Elektroprivreda Srbije (EPS) transformiše u akcionarsko društvo, što se u javnosti različito tumači, kao put do novih tehnologija

Društvo 0 Comments

Rok za prijavu poreza na dohodak građana ističe 15. maja

Građani koji su u 2017. godini ostvarili u Srbiji dohodak veći od 2.375.136 dinara treba najkasnije do utorka, 15. maja, da podnesu poresku prijavu.

Društvo 0 Comments

Danska: Bitcoin transakcija odala dilera policiji

Virtuelna digitalna kriptovaluta bitcoin po svojoj prirodi bi trebala da korisnicima garantuje anonimnost, pa je zbog toga vrlo brzo po pojavi postala osnovno sredstvo plaćanja u “mutnim” transakcijama koje se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply