Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Njujorška banka Goldman Sachs u svom najnovijem izveštaju piše o optimalnim cenama nafte koje pogoduju američkim proizvođačima i predviđaju koje cene nafte nas očekuju ove i naredne godine.

Cena nafte od 35 dolara za barel odgovara akcijama američkih naftnih kompanija koje vredi kupiti, kažu u grupi Goldman Sachs.

Dok su cene sirove nafte iznad nivoa cene koštanja proizvodnje, odložiće prerano povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca, pišu analitičari njujorške banke u izveštaju od 6. aprila. Cena nafte između 30 i 35 dolara bi trebala da zadrži ponašanje američkih kompanija na sadašnjem nivou i da pomogne podizanju cene West Texas Intermediate (WTI) na 55 do 60 dolara za barel u 2017.

“Izgledi za drugi kvartal 2016 deluju vrlo dobro”, piše u izveštaju Goldman Sachs-a.

Goldman u ovom izveštaju favorizuje nekoliko američkih proizvođača, među kojima EOG Resources, Diamondback Energy i PDC Energy, a pogodnim za investiranje smatra i akcije “u sledećem krugu” kao što su Hess, Cenovus Energy, Anadarko Petroleum, Encana, Continental Resources i Whiting Petroleum.

Banks predviđa da će se cene WTI nafte kretati u proseku oko 35 dolara za barel u drugom kvartalu, 38 dolara u 2016 i 57.5 dolara u narednoj godini.

Bum nafte

Nakon buma američke nafte, došlo je do sloma cena za više od 100 dolara po barelu sredinom 2014, a broj rupa za bušenje nafte opao je na najniži nivo do 2009 dok se proizvođači suočavaju sa padom zbog prekomernih zaliha na svetskom nivou.

Foto: getty

Foto: getty

Sirova nafta se oporavila od sredine februara na krilima špekulacija da će članice i nečlanice OPEC-a napraviti dogovor o zamrzavanju nivoa proizvodnje.

U Goldmanu su bili manje spremni da poveruju u održivo zamrzavanje proizvodnje, piše u izveštaju. Oni očekuju da će se količina proizvodnje među članicama OPEC-a povećati za 600,000 barela dnevno u 2016 i 500,000 barela dnevno naredne godine.

Saudijska Arabija je rekla da je spremna na zamrzavanje proizvodnje ako na to pristanu i drugi proizvođači, uključujući Iran, dok je Kuvajt signalizirao da dogovor zavisi od zemalja Persijskog Zaliva. Iran planira da poveća proizvodnju na 4 miliona barela dnevno do kraja marta 2017, prenosi njihova državna novinska agencija Shana.

Oporavak cene

U Goldmanu smatraju da će se proizvodnja nafte u SAD smanjiti za 725,000 barela dnevno u 2016, sa mesečnim smanjenjem od 85,000 barela dnevno do kraja godine. Dnevna proizvodnja iznosila je 9 miliona barela do početka aprila.

Prema mišljenju stručnjaka iz Goldman Sachsa, oporavak cene nafte u 2017 zavisiće od smanjenja proizvodnje u SAD, koja je potrebna zbog rebalansa na globalnom tržištu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Developeri sada razvijaju botove, biznis sa aplikacijama na izdahu
Next Teklas Automotive u Srbiji zbog povoljnih uslova

You might also like

U ponedeljak 123,58 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru je skoro nepromenjena u odnosu na kraj protekle nedelje i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,5807 dinara za evro.

Najvažnije vesti 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: Evro neće preko 122 dinara do kraja godine

Dinar je u odnosu na evro juče bio najjači od početka godine, a glavni uzroci rasta su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti, rekla je

Komercijalna banka omogućava trgovanje akcijama i ETF-ovima na stranim berzama

Komercijalna banka posreduje u online trgovini na domaćim, a od nedavno i na 35 stranih berza. Cilj je klijentima omogućiti brz, jednostavan i siguran pristup tržištima kapitala u eri digitalizacije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply