FAO: U martu prvi svetski rast cena hrane u pet meseci

FAO: U martu prvi svetski rast cena hrane u pet meseci

Nakon velikog poskupljenja šećera i biljnog ulja koje je neutralisalo pad cena mlečnih proizvoda, cene hrane na globalnom nivou su porasle u martu.

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer) porastao je u martu na 151 poen sa naniže  revidiranih 149,5 poena iz februara, prenosi agencija Reuters.

Indeks je još uvek blizu sedmogodišnjeg minimuma, nakon četiri godine uzastopnog pada.

Prema prvim projekcijama FAO, svetska proizvodnja žitarica će u 2016/2017. godini iznositi 2,521 milijardu tona, što je za četiri miliona tona manje u odnosu na prošlogodišnji nivo, ali treća najveća proizvodnja ikada registrovana.

Cene hrane na međunarodnim tržištima su u martu bile za 12 odsto niže nego u istom periodu lani, saopštio je FAO.

Prošlog meseca je najviše poskupeo šećer, za čak 17,1 odsto u odnosu na februaru, dok su cene biljnih ulja skočile za 6,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, zbog oštrog poskupljenja palminog ulja usled dugotrajne suše u zemljama najvećim proizvođačima, Maleziji i Indoneziji.

Cene žitarica tek su blago smanjene u martu, ali je silazni trend nastavljen peti mesec zaredom.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Deset saveta za uspeh Billa Gatesa
Next Najbolje se u Srbiji živelo 1979. godine

You might also like

Društvo

Ekonomske diplomate od marta idu u svet da privuku strane investitore

Nove ekonomske diplomate Srbije mogle bi već od marta da krenu put 15 ključnih svetskih centara kako bi promovisale srpsku privredu i privukle strane investitore.

Politika

U Bujanovcu i Preševu više birača nego stanovnika

Broj građana s pravom glasa u opštinama Bujanovac i Preševo za gotovo 12.000 ljudi prevazilazi zvaničan broj stanovnika u tim opštinama na jugu Srbije.

Društvo

Karadžić: Ne shvataju sa čim i sa kim su bili suočeni bosanski Srbi devedesetih

Ne mogu da verujem kakva je presuda doneta. Bazira se na improvizaciji, pretpostavkama, spekulacijama, indikacijama, a ne na činjenicama, kazao je Radovan Karadžić advokatu Goranu Petronijeviću.