ECB će učiniti sve da smanji inflaciju

ECB će učiniti sve da smanji inflaciju

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je izjavio danas da će ta institucija uraditi sve  kako bi smanjila inflaciju.

On je tako podvukao spremnost ECB-a da poveća podsticaje, uprkos njihovom povećanju na poslednjem zasedanje te institucije, 10. marta, ocenjuje američka agencija AP.

U pripremljenom govoru, Draghi navodi da su aktuelni podsticaji “bez presedana” i da pružaju podstrek skromnom ekonomskom oporavku.

foto: rs21.org.uk

foto: rs21.org.uk

On je, takođe, pozvao vlade članica evrozone da preduzmu akcije za ubrzanje rasta njihovih ekonomija, da stvore veću tražnju za robom i uslugama, i da podignu inflaciju i zapošljavanje, navodi američka agencija.

“Imamo solidan dokaz da su monetarne mere koje preduzimamo od sredine 2014. godine efikasne u ostvarivanju planiranog efekta”, izjavio je Draghi, dodajući da statistički podaci ECB-a govore da su značajno smanjeni troškovi zaduživanja preduzeća i potrošača.

ECB je 10. marta odlučila da proširi program otkupa obveznica na 80 milijardi evra mesečno sa 60 milijardi evra. Banka je, takođe, snizila ključnu kamatnu stopu na nula odsto, a kamatnu stopu na depozite banaka u centralnoj banci na minus 0,4 odsto sa minus 0,3 odsto, što znači da banke moraju da plaćaju kako bi položile novac kod ECB.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Steve Wozniak: Sve sličniji i jeftiniji pametni telefoni u budućnosti
Next Ako razmišljate o preseljenju, treba da znate kakav je standard u Evropi u odnosu na Srbiju

You might also like

Makroekonomija

Island: Ukida se kontrola kapitala osam godina nakon krize

Island će od sutra ukinuti gotovo sve preostale kontrole na kretanje kapitala, čime će građanima, korporacijama i penzionim fondovima omogućiti pun pristup globalnim tržištima kapitala, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Makroekonomija

Misija MMF u Beogradu: Pohvale za napredak u sprovođenju reformi

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf danas je u razgovoru s premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu pohvalio rezultate koje je Vlada Srbije postigla u 2016. godini

Makroekonomija

MAT: Slabiji ekonomski pokazatelji u maju, zadužujte se u dinarima

Lošiji ekonomski pokazatelji u maju, pad industrijske proizvodnje i promet trgovine, stagnacija plata – slika srpske privrede u maju, objavljeno je u najnovijem biltenu Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).