Devizne rezerve Kine skočile prvi put za pet meseci

Devizne rezerve Kine skočile prvi put za pet meseci

Kineske devizne rezerve porasle su u martu prvi put za pet meseci, najnoviji su podaci kineske centralne banke, signalizirajući poboljšanje situacije po pitanju odliva kapitala.


Kineske devizne rezerve uvećane su za 10,3 milijarde dolara i krajem marta su iznosile 3.210 milijardi dolara, objavila je u četvrtak kineska centralna banka na službenim internet stranicama. Prošli su puta porasle u oktobru lani, kada su iznosile 3.530 milijardi dolara. Podaci za mart pozitivan su znak za kineske dužnosnike koji nastoje ohrabriti ulagače, zabrinute izgledima za drugo najveću ekonomiju u svetu i nastavljenom depresijacijom juana.

Vlasti su u više navrata ustrajale u oceni kako nema osnove za oštar pad vrednosti kineske valute i zaoštrile su kontrole kapitala u cilju zauzdavanja odliva.

Od početka godine kineska centralna banka neočekivano je u više navrata snižavala srednji kurs juana prema dolaru, odliv kapitala naglo je pojačan, a agencije za kreditne rejtinge Moody’s i Standard & Poor’s usvojile su lošije procene za rejting kineskih državnih obveznica.

Brian Jackson, ekonomist u pekinškom ogranku firme IHS Global Insight, u razgovoru za AFP kazao je da su kineske vlasti merama uspele “disciplinovati” tržišta.“Bilo je mnogo ulagača koji su špekulisali sa slabljenjem juana u prvom ovogodišnjem kvartalu”, kazao je. Kineske su vlasti po njegovim rečima bile motivisane “koristiti raspoloživu ‘municiju’ kako bi kaznile one koji su se bavili takvim špekulativnim aktivnostima”.

Julian Evans-Pritchard iz firme Capital Economics napominje da je jačanje juana prema dolaru u poslednje vreme promenilo očekivanja tržišta, upozoravajući ipak da bi se pritisci na odliv kapitala “mogli ponovo pojaviti u idućim tromesečjima ako, kao što očekujemo, američki dolar ponovno počne jačati”.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Christine Lagarde: Brexit je rizik po svetsku ekonomiju
Next Mreža za poresku pravdu: Sjedinjene Države su najveća poreska oaza

You might also like

Berza

Kurs dinara isti kao juče, srednji kurs 119,22

Dinar je danas zadržao gotovo identičnu vrednost koju je imao juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,2282  dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Azijske berze porasle, evro ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, dostigavši najviši nivo u dva i po meseca, što se zahvaljuje dobrim ekonomskim pokazateljima i jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu.

Berza

Komercijalna banka omogućava trgovanje akcijama i ETF-ovima na stranim berzama

Komercijalna banka posreduje u online trgovini na domaćim, a od nedavno i na 35 stranih berza. Cilj je klijentima omogućiti brz, jednostavan i siguran pristup tržištima kapitala u eri digitalizacije.