Bez saglasnosti Hrvatske za otvaranje poglavlja

Bez saglasnosti Hrvatske za otvaranje poglavlja

Današnji sastanak radne grupe Evropske unije za proširenje završio se bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Hrvatska predstavnica “nije imala instrukcije”, te je ta tačka skinuta sa dnevnog reda.

Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.

Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje.

Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, prenosi RTS.

Zvanični Zagreb poslednjih dana u više navrata je najavio ovakav ishod.

EK: Nema osnova da se ukidanje traži od Srbije

Hrvatska očekuje od Srbije da izmenama zakona ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, zahteva garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji naveli su za RTS da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Portparol šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić je, na pitanje Tanjuga kako treba gledati na ovakav razvoj događaja i kada se može očekivati nastavak razgovora u okviru Radne grupe, izjavila da “nema ništa novo da kaže”.

Izvor: Tanjug
Previous Siemens poziva firme iz Srbije da se uključe u mrežu dobavljača
Next Reakcije na hrvatsko blokiranje pregovora

You might also like

Društvo 0 Comments

Na račun PIO fonda 12.000 penzionera ide besplatno u banje

Penzionere je PIO fond pozvao da se u roku od 15 dana jave za odlazak u jednoj od 25 banja na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju.

Politika 0 Comments

Budžet Novog Sada za 2017. godinu 23 milijarde dinara

Skupština grada Novog Sada usvojila je u sredu većinom glasova odbornika predlog budžeta za 2017. godinu, koji će iznositi 23 milijarde dinara. Za budžet je glasao 51 odbornik, a protiv

Tema dana 0 Comments

Moody’s snizio kreditni rejting Kine, prvi put u tri decenije

Američka rejting agencija Moody’s snizila je danas, prvi put u tri decenije, kreditni rejting Kine za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, navodeći kao razlog zabrinutost zbog gomilanja duga zemlje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply