Ako razmišljate o preseljenju, treba da znate kakav je standard u Evropi u odnosu na Srbiju

Ako razmišljate o preseljenju, treba da znate kakav je standard u Evropi u odnosu na Srbiju

Koji god da je razlog vašeg preseljenja u drugu zemlju, morate biti svesni da troškovi života nisu isti kao u vašoj zemlji. U zavisnosti gde se selite, mogli bi biti iznenađenji ekonomskim razlikama.

Ako se preselite u inostranstvo kako bi studirali ili uživali u penziji, verojatno imate konstantni izvor novca koji primate u domovini. U tom slučaju, sve što bi trebalo znati jeset koliko je zemlja u koju idete skupa (ili jeftina) za život u porešenju sa vašom državom.

Kako bi razumeli vrednosti, zamislite da trenutno živite u Nemačkoj i da trošite 2000 evra mesečno (na stan, namirnice i druge potrepštine te usluge). Ako se preselite u Norvešku, moraćete potrošiti 53% više, iliti 3060 evra mesečno kako bi zadržali isti standard. S druge strane, ako se preselite u Moldaviju, moraćete za iste stvari potrošiti mesečno samo 740 eura.

Ako se preselite ipak u drugu državu u nameri da se tamo zaposlite, gornji primer više ne vredi, jer je cena rada glavna stvar koja se menja i o tome zavise vaša buduća primanja.

No problem su drugi troškovi na koje trošite svu istu platu. Na primer, ako svakog meseca trošite u Nemačkoj 2000 evra, i preselite se u Bugarsku, moraćete trošiti samo 1000 evra kako bi kupovali stvari na koje ste navikli u Nemačkoj. Prosečna plata u Nemačkoj je oko 2600 evra (zato potrošiti 2000 evra nije problem), dok je prosečna plata u Bugarskoj oko 400 evra (oko 6,5 puta manje nego u Nemačkoj), stoga prosečan Bugarin ne može priuštiti da potroši 1000 evra mesečno kako bi živeo standardom kojim živi prosečan Nemac.

Izvor: GdeInvestirati/Pravda
Previous ECB će učiniti sve da smanji inflaciju
Next Razlika između posla od kuće i prevare

You might also like

Društvo 0 Comments

Dupliran broj korisnika internet bankarstva u Srbiji

Svetski ekonomski rast će ove godine po deveti put zaredom biti 3,5 procenata ili viši, što se nije dogodilo još od šezdesetih godina prošlog veka, pokazuje analiza Unicredit grupe, pripremljena

Politika 0 Comments

Nemce izlazak Britanije iz EU može koštati 45 milijardi evra

“DZ bank”, četvrta najveća banka u Nemačkoj, uradila je studiju koja pokazuje da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da košta Nemačku do 45 milijardi evra do kraja 2017,

Društvo 0 Comments

Francuska: Novi teroristički napad u Parizu, indetifikovan počinilac

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedan policajac ubijen, a dvojica teško ranjena u pucnjavi koja se dogodila na Jelisejskim poljima u Parizu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply