Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara

Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara

Odluka o zaustavljanju najveće poreske ‘inverzije’ u istoriji, kojom bi Pfizer smanjio svoje poreske obveze premeštanjem sedišta u Irsku, gde je registrovan Allergan, usledila je dan nakon što je američko ministarstvo finansija prezentovalo nova pravila za obuzdavanje inverzije.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer pristala je u utorak raskinuti 160 milijardi dolara vredan ugovor o kupovini Allergana, proizvođača Botoxa, čime je američka vlada izvojevala pobedu u nastojanjima da spreči spajanje kompanija radi izbegavanja plaćanja poreza .

Iako u novim propisima nisu imenovane kompanije Pfizer i Allergan, jedna od odredbi odnosi se na specifične značajke njihovog spajanja. Prekid ugovora te dvije kompanije velika je pobjeda za američkog predsjednika Barack Obamu u zadnjoj godini njegova mandata.

Ranije u utorak Obama je globalno izbegavanje poreza ocenio ‘velikim problemom’ te pozvao Kongres da preduzme mere i zaustavi poreznu inverziju američkih kompanija, koje seljenjem sedišta u inostranstvo smanjuju svoje porezne račune.

foto: ugovor

foto: ugovor

‘Iako će aktivnosti američkog ministarstva finansija otežati korišćenje te rupe u zakonu o porezu na dobit, samo Kongres je može zauvek zatvoriti’, rekao je Obama.

Pfizer i Allergan će objaviti prekid ugovora u sredu, kazao je izvor upoznat sa slučajem koji je želeo ostati anoniman. Pfizer i Allergan odbili su to komentarisati. Zbog prekida ugovora Pfizer će morati platiti Allerganu do 400 miliona dolara za troškove.

Cena akcije Pfizera porasla je na Wall Streetu u utorak za 2 posto na krilima nade da će firma odustati ili revidirati ugovor u svoju korist. S druge strane, cena akcije Allergana pala je za 14,8 posto, na najniži nivo od oktobra 2014. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr

Previous Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine
Next Wall Street: Skok indeksa nakon dva dana pada

You might also like

Kompanije

Gvajana na putu da postane značajan proizvođač nafte

Proizvodnja zlata u Gvajani prošle je godine dosegla 690 hiljada unci (oko 19,57 tona), što je istorijski najviši nivo, rekao je ministar rudarstva Raphael Trotman na konferenciji za medije.

Kompanije

Prošlogodišnja neto dobit Gorenja 8,4 miliona evra

Slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo Gorenje prošle godine je ostvario 8,43 miliona evra neto dobiti, objavio je u petak koncern iz Velenja, čiji je gubitak u 2015. godini iznosio 8 miliona

Kompanije

Lloyd’s of London osniva filijalu u Briselu zbog Brexita

Osiguravajuća kuća Lloyd’s of London osnovaće novu evropsku filijalu sa sedištem u Briselu kako bi izbegla gubitak poslova izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije (EU).