NBS zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,25 odsto

NBS zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

Kako se navodi, Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci niski ali, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti. Inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine.

U saopštenju se ističe da bi monetarna politika i dalje treba da bude oprezna, imajući u vidu pre svega dešavanja u međunarodnom okruženju, kao i da je neizvesnost posebno izražena u pogledu kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, geopolitičkih rizika, kao i različitih monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

“Usporavanje svetske privrede i normalizacija monetarne politike FED-a mogli bi da se odraze na smanjenu spremnost investitora da preuzimaju rizik, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju uticaja eksternih rizika trebalo bi da doprinesu ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke i domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže”.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. maja.

Gdeinvestirati.com

Previous Nemački mediji: Bosna novo utočište za islamiste
Next Recipročne mere: EU uvodi vize za građane SAD i Kanade?

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Rusija više nije u recesiji

Ruska Centralna banka saopštila je da je Rusija izašla iz recesije i ulazi u period niskog privrednog rasta.

Makroekonomija 0 Comments

Crna Gora: Usvojen program ekonomskih reformi do 2020. godine

Vlada Crne Gore usvojila je Program ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina, kao najvažniji dokument u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU, a čiji je cilj održiv

Makroekonomija 0 Comments

Evropska komisija: Usporen ekonomski rast Srbije u 2017.

Evropska komisija je u najnovijoj ekonomskoj analizi istakla da je “oporavak Zapadnog Balkana u prvim mesecima 2017. nastavljen, mada je rast BDP-a bio sporiji nego u tom razdoblju prošle godine

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply