Kerry pozvao Iran da izmeni svoju spoljnu politiku i pomogne u okončanju rata u Siriji i Jemenu

Kerry pozvao Iran da izmeni svoju spoljnu politiku i pomogne u okončanju rata u Siriji i Jemenu

Američki šef diplomatije iskoristio je priliku boravka u Pesijskom zalivu da pozove Iran “da dokaže svetu da želi da bude konstruktivan član međunarodne zajednice, da doprinese miru i stabilinosti i da pomogne u okončanju rata u Jemenu i u Siriji”.

John Kerry je ovo rekao prilikom posete Bahreinu, prve posete toj maloj zalivskoj monarhiji od 2010. godine.

Kerry je govorio na konferenciji za medije pored svog kolege iz Bahreina šeika Kaleda ben Ahmeda al Kalife. Sunitska vlada Bahreina u januaru je prekinula veze sa šiitskim Iranom u vreme kada je Saudijska Arabija zahladnila odnose s Teheranom, a sledile su je i druge Zalivske zemlje.

Da, želimo da Iran izmeni svoju spoljnu politiku”, rekao je bahreinski šef diplomatije i osudio “hegemonistčko” ponašanje svog moćnog susjeda.

Kerry je takođe osudio destabilizirajuće akcije Teherana u regionu ali i pozdravio nuklearni sporazum koji su postigle velike sile s Iranom u julu 2015. godine.

Taj sporazum koji je stupio na snagu u januaru omogućio je ukidanje sankcija Teheranu i smatra se istorijskim dostignućem vlade predsednika SAD Baraka Obame i početak približavanja između bivših neprijatelja Irana i SAD.

Sunitske monarhije u Zalivu koje su vojni i naftni partneri SAD zabrinute su politikom Vašingtona prema Teheranu i brinu da bi SAD mogle da preokrenu politiku i približe se Iranu.

U pokušaju da ohrabri svoje saveznike Kerry je pozvao Iran da pomogne da se promeni dinamika u tom regionu.

Pitanje Jemena i Sirije takođe će biti razmatrano u Manami kada Kerry bude razgovarao sa svojim kolegama iz zemalja Saveta za saradnju u Zalivu (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman).

Američki državni sekretar ipak nije mogao da izbegne neugodno pitanje ljudskih prava u Bahreinu, zemlju koju vodi sunitska dinastija optužena da sistematski ugnjetava šiitsku većinu.

Kerry je rekao da su “poštovanje ljudskih prava i inkluzivan politički sistem neophodni”.

Bahrein potresaju povremeni neredi od protesta 2011. u jeku “Arapskog proleća”, koji je pokrenula šiitska većina protiv sunitske dinastije na vlasti.

Foto:tuzlalive.ba

Foto:tuzlalive.ba

Rohani: Iran želi obnovu veza sa celim svetom

Iran ne predstavlja pretnju bilo kojoj drugoj državi i želi interakciju sa ostatkom sveta, izjavio je danas predsednik ove države Hasan Ruhani.

Ajatolah Ali Hameneji, vrhovni autoritet Irana, isključio je, međutim, mogućnost daljeg približavanja Americi nakon finalizacije dogovora o spornim nuklearnim aktivnostima Irana, čime su se završile godine političke i ekonomske izolacije. Dogovor postignut sa šest velikih sila 2015. godine, doveo je do toga da Teheran zaustavi svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija što se i dogodilo u januaru.

Spor između Ruhanijeve vlade, koja je podržavala sporazum i Hameneijevih saveznika koji se tome suprotstavljaju, intenzivirao se tokom poslednjih nekoliko meseci.

“Mi smo pristalice umerenosti. Iran nije pretnja nijednoj zemlji. Teheran želi interakciju sa svetom, sa susednim zemljama”, rekao je Rohani na skupu kojim se obeležava Dan državne nuklerne tehnologije.

Izvor:Agencije
Previous Recipročne mere: EU uvodi vize za građane SAD i Kanade?
Next Izbeglička kriza: Povećan broj zahteva za azil u Srbiji

You might also like

Geopolitika

Novo ime Makedonije je “Republika Severna Makedonija”

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Alexis Tsipras i Zoran Zaev, tvrde grčki mediji.

Geopolitika

Sastanak Putina i Erdogana u Sankt Peterburgu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas u Sankt Peterburgu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je istakao želju Rusije i Turske za “obnavljanjem dijaloga i bilateralnih odnosa”. Posle

Geopolitika

Rusija širi vojnu bazu Tartus u Siriji

Rusija i Sirija potpisale su sporazum o proširenju teritorije i modernizacije ruske vojne pomorske baze u sirijskoj luci Tartus na Sredozemnom moru u narednih 49 godina, saopštila je danas ruska