Iran: Proizvodićemo 2,25 miliona barela dnevno

Iran: Proizvodićemo 2,25 miliona barela dnevno

Četiri miliona barela dnevno će proizvoditi Iran do marta 2017. godine, je iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh.

“Godišnjim budžetom se predviđa izvoz nafte od oko 2,25 miliona barela dnevno. To znači da će naša proizvodnja u ovoj godini dostići četiri miliona barela dnevno”, rekao je Zanganeh, a prenosi agencija Reuters, dodajući da nova godina u Iranu počinje 20. marta.

Zanganeh je dodao i da je iranska proizvodnja nafte porasla nakon ukidanja sankcija toj zemlji u januaru, u sklopu nuklearnog dogovora zvaničnog Teherana sa šest zapadnih sila.

foto: aljazeera.com

foto: aljazeera.com

Sankcije koje su SAD i EU uvele Iranu početkom 2012. godine zbog nukearnog programa, srezale su iranski izvoz nafte na milion barela dnevno u poslednjih nekoliko godina sa vrhunca od 2,5 miliona barela dnevno iz perioda pre 2011. godine.

Iran je, kako navodi Reuters, odbio predlog o zamrzavanju proizvodnje nafte na nivou iz januara, jer nastoji da povrati nivo produkcije iz perioda pre uvođenja sankcija.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sastaće se sa nečlanicama tog naftnog kartela 17. aprila u Dohi kako bi razgovarale o potencijalnom zamrzavanju proizvodnje, s ciljem podizanja cena “crnog zlata”, navodi Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zašto nam je potrebna razvojna banka?
Next Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

You might also like

Banke i finansije

NBS: 572 pritužbi na rad osiguravajućih kuća

žOd 1. januara do 30. juna ove godine, sektor za zaštitu korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije primio je 572 pritužbe na rad društava za osiguranje, što je 10,85 odsto

Transport

Germania Flug uvodi liniju između Ciriha i Niša od juna 2017. godine

Niški aerodrom Konstantin Veliki saopštio je da će od juna naredne godine avio-kompanija Germania Flug uspostaviti redovnu liniju između Ciriha i Niša .

Kompanije

Bayer prodao 9,4% akcija Covestra za 1,2 mlrd EUR

Nemačka multinacionalna hemijska i farmaceutska kompanija, Bayer, prodala je 9,4% akcija Covestra, smanjivši udeo u vlasništvu sa 40,9 na 31,5%, dok dodatnih 8,9% akcija poseduje njen korporativni penzioni fond.