Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

Većinom glasova, preko 61 odsto, građani Holandije su na referendumu glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine.

Izlaznost naa referendumu je bila oko 32 odsto, samo 2 odsto više od cenzusa 30 odsto upisanih u birački spisak da bi referendum bio važeći.

Iako rezultati referenduma nisu obavezujući, holandski premijer Mark Rutte je izjavio da će poštovati rezultate i da se ratifikacija sporazuma “jednostavno ne može nastaviti”.

Holanđani koji se protive sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine smatraju da je njegov krajnji cilj članstvo Ukrajine u EU, dok pristalice spozuma smatraju da će povećati trgovinsku saradnju i pomoći u borbi protv korupcije i u unapređenju ljudskih prava u toj zemlji.

Referendum je raspisan pošto je grupa evropskeptičnih aktivista u peticiji prošle godine za šest sedmica sakupila 430.000 potpisa.

Sporazum između EU i Ukrajine već je ratifikovan u oba doma holandskog parlamenta.

Porošenko: Nastavljamo putem ka EU

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti putem ka Evropskoj uniji uprkos tome što su Holanđani na referendumu odbacili sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kijeva.

“Nastavićemo da se krećemo ka Evropskoj uniji”, rekao je Porošenko novinarima u Tokiju.

Agencija Reuters je prenela da je Porošenko ukazao da taj referendum nema veliki značaj, ali je dodao da Ukrajina treba da ga “uzme u razmatranje”.

Izvor:Agencije
Previous Iran: Proizvodićemo 2,25 miliona barela dnevno
Next Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara

You might also like

Geopolitika

Nagorno-Karabah: Predsednici Jermenije i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana potvrdili su u ponedeljak, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, spremnost da na miran način nađu rešenje sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha, saopštio je Kremlj.

Geopolitika

Nebojša Katić: Uvek će biti država koje ne misle dalje od ponedeljka

Finansijski konsultant Nebojša Katić u svom poslednjem blogu piše o važnostima osnovnih resursa i načinu na koji zemlje koje imaju novca rešavaju njihov nedostatak. Sreća da i Srbija prepoznaje ove

Geopolitika

Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

U telefonskom razgovoru ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Johna Kerrija razmatrane su opcije konkretnih akcija protiv terorista u Siriji.