Halkbank smanjio gubitak u 2015. godini

Halkbank smanjio gubitak u 2015. godini

Bivša Čačanska banka, sada Halkbank, zabeležila je gubitak u prošloj godini od 185,5 miliona dinara što je za trećinu manji negativan rezultat u odnosu na godinu pre.

Gubitak je pre svega ublažen nižim rashodima po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava (otpisi i rezervacije) koji su smanjeni za petinu na 761,8 miliona dinara.

Kada je u pitanju osnovni biznis, prihod od kamata Halkbank smanjen je 13,4 odsto na 1,6 milijardi dinara, dok je dobit po ovom osnovu pala 1,9 odsto na 1,2 milijardi dinara. Prihod od naknada i provizija skočio je 2,5 odsto na 659 miliona dinara, dok je dobit po ovom osnovu povećana 1,6 odsto na 575,7 miliona dinara.

Halkbank, koji od prošle godine kontroliše istoimena turska banka, na kraju decembra imao je aktivu od 31,9 milijardi dinara i zauzimao je neznatno preko jedan odsto tržišta.

Akcije Halkbank, koji je preuzet oko nivoa od 9.000 dinara po akciji, trenutno se nalaze na ceni od 5.300 dinara.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Azijske berze: Indeksi u blagom padu
Next U Srbiji počinje sa radom globalna logistička kompanija GEFCO

You might also like

Kompanije

Bayer ne odustaje od kompanije Monsanto

Nemački farmaceutski i hemijski gigant Bayer prikupio je 1,46 milijardi evra prodajom akcija filijale za hemikalije Covestro a novac planira da upotrebi za finansiranje preuzimanja američkog proizvođača semena i pesticida Monsanta.

Energetika i naftna industrija

Pokrajinski budžet gubi 145 miliona dinara godišnje gašenjem Elektrovojvodine

Budžet AP Vojvodine zbog gašenja Elektrovojvodine oštećen je godišnje za 143 miliona dinara.

IT

Huawei tokom prošle godine isporučio 139 miliona telefona

Huawei je u 2016. godini isporučio ukupno 139 miliona telefona širom sveta, što je povećanje od 29 posto u odnosu na godinu pre, navela je kompanija.