Berze u minusu, porasla cena zlata i jena, nafta u padu

Berze u minusu, porasla cena zlata i jena, nafta u padu

Evropske berze zatvorile su današnje trgovanje u negativnoj teritoriji pritisnute brigama oko rasta globalne privrede i padom cena nafte.

U četvrtak je indeks londonske berze FTSE100 oslabio 0,40 odsto, francuski CAC40 0,90 odsto a nemački DAX 0,98 odsto.

Indeks berze u Madridu IBEX pao je 1,26 odsto.

Najlošije rezultate ostvario je milanski MIB FTSE koji je, pritisnut bankarskim sektorom, potonuo 2,45 odsto.

Rastući nivo loših kredita i nedostatak sistemskih rešenja oslabio je akcije italijanskih banaka. Banco Popolare je pala 7,55%, Ubi Banca 6,2% a Unicredit 5,9 odsto.

Juče objavljeni zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi i današnji sa sastanka lidera Evropske centralne banke izazvali su nove zabrinutosti oko globalnog privrednog rasta.

Zapisnik sa nedavnog sastanka Fed-a potvrdio je da su mnogi zvaničnici američke centralne banke oprezni po pitanju povećanja kamatnih stopa jer i dalje postoje rizici od slabljenja globalne ekonomije.

Danas je objavljen tekst sa sastanka ECB-a 10. marta na kojem su zvaničnici raspravljali o strahovanjima da bi niska inflacija mogla da se ukoreni u evrozoni.

U tekstu sa sastanka, na kojem je odlučeno da se uvedu dodatne mera podsticaja, navodi se da su povećani rizici sekundarnih posledica niske inflacije koje zbog očekivanja niskog rasta ili pada cena, dovode do određivanje nižih plata i cena, što može biti opasno po privredu.

nafta pad cenaCene nafte opet u padu

Kako je izbledeo efekat neočekivanog pada zaliha sirove nafte u SAD a povećale se sumnje u mogućnost da se veliki proizvođači dogovore oko zamrzavanja proizvodnje, cena “crnog zlata” na tržištima je opet pala.

Brent” nafta koja je međunarodni reper za cene ovog energenta pala je 2,36 odsto, na 38,90 dolara, a američka 2,57%, na 36,78 dolara za barel.

evroValutno tržište

Glavni ECB-ov ekonomista Peter Praet zaustavio je napredovanje evra prema dolaru izjavom da bi Evropska centralna banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku

Tokom dana, zajednička evropska valuta je prema američkoj oslabila 0,29 odsto, na 1,1366 dolara.

Na mesečnom nivou evro je prema dolaru ojačao 3,48 odsto, a od početka godine 4,64 odsto.

Evro je ojačao, 0,1 odsto, i u odnosu na britansku valutu na 1,2369 evra za jednu funtu. Na kurs britanske valute u ovoj godini najviše utiču strahovanja o mogućem izlasku V.Britanije iz Evropske Unije. Ta strahovanja su danas dodatno uvećanja holanskim odbijanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine. Investitori se pribojavaju da bi rezultati referenduma u Holandiji mogli dati podsticaj pristalicama Brexit-a.

Averzija investitora prema riziku i pad cena akcija podigli su vrednost japanske valute prema američkoj na najviši nivo u poslednjih 18 meseci. U odnosu prema dolaru jen je danas ojačao 1,6 odsto, na 108,6 jena za dolar, u jednom trenutku dostigao je nivo 107,67, najviši od oktobra 2014. Jen je ojačao i prema evru, 1,7 odsto, na 123 jena.

U grupi valuta zemalja G-10 japanska valuta ima najbolje performanse. Od početka godine jen je ojačao oko 11 odsto. S druge strane, većina berzanskih indeksa u Evropi i Aziji su pretrpeli gubitke.

U tržišnoj atmosferi prepunoj neizvesnosti zlato je tradicionalno utočište za kapital. Vrednost plemenitog metala danas je porasla 1,27 odsto, na 1237,95 dolara za uncu.

Od početka godine vrednost zlata porasla je 16,63 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Izbeglička kriza: Povećan broj zahteva za azil u Srbiji
Next Kamate na keš kredite niže za trećinu

You might also like

Beogradska berza: Bankarski sektor dobitnik dana

Početak trgovačke nedelje na beogradskom tržištu kapitala obeležilo je skromno trgovanje uz blagi rast berzanskih indeksa.

Cene nafte porasle, podršku pružio pad američkih zaliha

Cene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 51 dolara, poduprte službenim podacima iz SAD-a koji su pokazali veliki pad zaliha sirove nafte, a dodatno je trgovce

Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dostigavši nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje špekulacijama da je Jerome Powell vodeći kandidat za mesto predsednika američke

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply