Wall Street: Slabi ekonomski podaci podstakli prodaju rizičnijih investicija

Wall Street: Slabi ekonomski podaci podstakli prodaju rizičnijih investicija

Slabosti u Evropi i ostatku sveta te početak sezone objavljivanja kvartalnih izveštaja u utorak su na američkim berzama podstakli rasprodaju tradicionalno rizičnijih investicija.

Na Wall Streetu-u su u utorak indeksi pali drugi dan zaredom. Dow Jones je oslabio 0,75 posto, dok je S&P 500 pao 1,01 posto, a Nasdaq indeks 0,98 posto.

Nakon što je u proteklih sedam nedelja porastao oko 13 posto, S&P 500 indeks pao je juče drugi dan zaredom, pa je sada u odnosu na početak godinu skoro nepromenjen, dok je na godišnjem nivou u gubitku 0,1 posto.

Na vrednosti su juče izgubile akcije u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je najviše, 1,9 posto, pao uslužni sektor, dok je finansijski izgubio 1,4 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u ponedeljak počinje sezona objavljivanja poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje, koja će narednih sedmica najviše uticati na tržište.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u proseku pale za 7,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, i to već četvrti kvartal zaredom.

Snažan dolar u kombinaciji sa padom cena sirovina i usporavanjem rasta globalne privrede najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

“Vlada opšte mišljenje da će zarade pasti. Pitanje je samo koliko oštro”, kaže Peter Jankovskis, direktor u “OakBrook Investments”.

Investitore je zabrinula i šef Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koja je upozorila na povećane rizike po svetsku ekonomiju ako zakonodavci ne preduzmu snažnije podsticajne mere.

“Nakon njezinih komentara očekuje se da će MMF naredne sedmice dodatno smanjiti procene rasta globalne privrede u ovoj godini”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

A slabi makroekonomski pokazatelji, poput onih o povećanju deficita SAD-a u spoljnotrgovinskoj razmeni u februaru za 2,6%, na 47,1 milijardu dolara, naveli su analitičare na smanjenje procena rasta najveće svetske privrede u prvom kvartalu.

I cene akcija na evropskim berzama juče su oštro nakon što su objavljeni podaci o padu industrijskih naloga u Nemačkoj za 1,2 posto u februaru.

Indeks nemačke berze, DAX, pao je 2,63 posto, Londonski FTSE100 1,19% a francuski CAC40 2,18 posto.

Izvor:Agencije
Previous Libija: Vlada koju podržavaju UN preuzela vlast
Next Povratak poverenja u azijske berze: Tajvanske akcije najatraktivnije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Početak nedelje obeležen blagim rastom berzi

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija blago su porasle, četvrti dan zaredom, no trguje se oprezno zbog pada cena nafte i jer se očekuje povećanje kamata Feda.

Cena bitcoina porasla više od 20 odsto za tri dana

Cena bitcoina porasla je u poslednja tri dana više od 20 odsto dostigavši u jednom trenutku 719,26 dolara, što je bila njegova najviša vrednost od početka 2014.

Azijske berze skočile, dolar stabilan

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči odluka američkog Feda o monetarnoj politici i njegovih ekonomskih

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply