Šoškić: NBS interveniše, a inflacija ispod cilja

Šoškić: NBS interveniše, a inflacija ispod cilja

Kritikujući monetarnu politiku centralne banke, bivši guverner NBS Dejan Šoškić ističe da inflacija već 40 meseci nije u projektovanim okvirima.

Šoškić kaže da je izbor režima ciljane inflacije u ovom slučaju upitan.

Šoškić je dodao da NBS radi na obaranju inflacije, dok mnogi u svetu rade na tome da je podignu, jer kriza deluje deflaciono.

Kada je reč o intervencijama na međunarodnom deviznom tržištu, on je naveo da je poslednjih meseci, od novembra, prodato oko 700 miliona evra.

“Iako se navodi da su te intervencije u cilju sprečavanja prekomernih dnevnih oscilacija kursa, one su bile usmerene na sprečavanje deprecijacije (slabljenja) kursa u Srbiji”, rekao je Šoškić na konferenciji posvećenoj planiranju rasta, u organizaciji kompanije TGI.

On je dodao da je Srbija u ranjivom trenutku, jer su stope rasta niske, inflacija ispod cilja, a centralna banka interveniše na tržištu povlačenjem dinara, zapitavši ko to radi kad je inflacija ispod cilja i nemamo rast pred nama.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Domaći sajt AskGamblers prodat za 15 miliona evra
Next Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

You might also like

Društvo

Ana Brnabić: Još 5.000 državnih službenika ostaje bez posla

Iz javne uprave, koja obuhvata državu upravu, lokalnu samoupravu i lokalna javna preduzeća do sada je otišlo više od 23.000 ljudi, a za ovu godinu je planirano da bez posla ostane još

Agrobiznis

Bespovratna sredstva za preradu voća, povrća, grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića

Objavljen je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića na teritoriji Vojvodine u 2017. godini.

Makroekonomija

Novi talas poskupljenja u Grčkoj

U Grčkoj je novi dan osvanuo sa novim talasom poskupljenja koja traže kreditori u zamenu za isplatu dodatnih sredstava Atini iz međunarodnog paketa pomoći, a najviše su, kako navodi AP,