Skok cena nafte za više od 5 odsto podstakao rast berzi, evro stabilan iznad 1,14 dolara

Skok cena nafte za više od 5 odsto podstakao rast berzi, evro stabilan iznad 1,14 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su porasle podržane oporavkom cena nafte i optimističnim podacima iz Kine.

Indeks berze u Londonu, FTSE100, dobio je na vrednosti 1,16 odsto. Nemački DAX je porastao 0,64 odsto a francuski CAC40 0,81 odsto.

Vrednost španskog indeksa IBEX35 porasla je 0,13 odsto, a italijanskog MIB FTSE indeksa 0,77 odsto.

Zbog skoka cena nafte za više od 5 odsto, pojedinačno, najveći dobitnici na tržištima danas su bile naftne kompanije. Tako je cena nafte marke “brent” porasla 5,18%, na 39,83 dolara po barelu, dok je američa WTI skuplja za 5,71% i barel košta 37,72 dolara.

Snažan rast cena “crnog zlata” posledica je smanjenja zaliha sirove nafte u SAD i izjava zvaničnika Kuvajta o “velikoj verovatnoći da će proizvođači na predstojećem sastanku u Dohi 17. aprila postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje”.

Pozitivno na tržišta uticao je i podatak da je ojačao sektor usluga u Kini. Zabrinutosti da je kineski rast sporiji od očekivanog jedan je od glavnih razloga pada na berzama.

evroEvro stabilan iznad 1,14 dolara

Na valutnim tržištima evro je ojačao prema američkoj valuti 0,29 odsto, na 1,1417 dolara. U prvom kvartalu vrednost evra u odnosu na dolar porasla je 4,8 odsto, a najviša je bila 1. aprila kada je jedan evro vredeo 1,438 dolara.

Analitičari Societe Generale predviđaju da će, ako Fed samo jednom poveća kamatne stope, evro do kraja godine oslabiti na 1,05 dolara.

“Dolar pati od sporijeg rasta i dugog premišljanja Fed-a oko kamatnih stopa, međutim ne postoji interesantnija alternativa, barem ne među valutama zemalja G-10”, izjavio je za Bloomberg Kit Juckes, analitičar SocGen u Londonu.

U nestabilnom trgovanju, dolar je nakon jutrošnjeg slabog oporavka, popodne opet pao na 17-mesečni minimum prema japanskoj valuti, na 109,55 jena. Od početka godine japanska je valuta u odmnosu na američku ojačala skoro 9 odsto.

Uporni rast jena u odnosu na dolar izazvao je spekulacije da bi Bank of Japan mogla intervenisati kako bi oslabila jen. Međutim, iz Centralne banke su nagovestili da nemaju nameru uticati na kurs jena.

Izvor:Agencije
Previous Panama papers: Zašto nema američkih imena u dokumentima?
Next Nezaposlenost, loš životni standard i korupcija najveći problemi građana Srbije

You might also like

Berza

Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Dan pun iznenađujućih preokreta na tržištima kapitala. Odmah nakon objavljivanja novih podsticajnih mera Evropske centralne banke, akcije na evropskim berzama su naglo skočile, dok je evro pao u odnosu na

Berza

Beogradska berza: Raznovrsno trgovanje na Belexu, Aerodrom najprometniji

Nešto raznovrsnije trgovanje zabeleženo je danas na Beogradskoj berzi, ali promet je ostao na relativno skromnih 22,9 miliona RSD (0,19 miliona EUR). Indeks Belex15 ojačao je 0,6% na 714,1 poen.

Berza

Beogradska berza: Blagi pad indeksa drugi dan zaredom

Beogradsko tržište akcija i danas je zabeležilo blagi pad vrednosti. Zahvaljujući državnim obveznicama promet je, za razliku od juče, bio solidan.