Metalac ostvario rast prodaje od 27 odsto u prvom kvartalu

Metalac ostvario rast prodaje od 27 odsto u prvom kvartalu

Gornjomilanovački holding Metalac saopštio je da je u periodu januar-mart tekuće godine ostvario plan ukupne realizacije sa 114 odsto, uz čak 27 odsto rasta u odnosu na isti period prethodne godine.

Pet proizvodnih društava učestvuju u ukupnoj realizaciji sa 8,6 miliona evra, odnosno 47 odsto i skoro sva beleže rast, a najviše glavna proizvodna kompanija Metalac posuđe sa oko 32 odsto boljom realizacijom nego u prvom kvartalu 2015.

Pet trgovačkih preduzeća na domaćem tržištu ostvarilo je skoro 7,5 miliona evra prometa, što predstavlja 41 odsto ukupne realizacije Metalac grupe, i takođe su sva zabeležila rast koji na nivou cele “domaće trgovine” iznosi skoro 19 odsto. Rast postoji i na nivou ukupnog prometa četiri trgovinska preduzeća u inostranstvu i to za prosečnih 24 odsto, ali njihovo ukupno učešće u realizaciji Metalac grupe je palo na oko 11,5 odsto. Naime, treba imati u vidu da ruski Metrot i Metalac Ukrajina pomake realno prave u odnosu na značajno niža ostvarenja u prethodnih par godina, kada je došlo do velikog pada prodaje zbog poznatih dešavanja na tom tržištu. Jedino Promometal iz Zagreba beleži pad od preko 20 odsto u odnosu na prvi kvartal 2015, saopšteno je iz kompanije.

Akcije Metalca su zahvaljujući uzlaznom trendu u drugoj polovini godine u 2015. dobile su na vrednosti 11,4 odsto, dok u prvom kvartalu ove godine registruju skok od 3,7 odsto. Na poslednjoj ceni od 2.550 dinara tržišna vrednost Metalca iznosi 2,6 milijardi dinara (21,2 miliona evra).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Jedinstvo ugovorilo posao vredan 556 miliona dinara
Next Svetska banka: Rusija ne poseduje dovoljno sredstava da bi se izborila sa siromaštvom

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rađa se novi div: VW i JAC spremaju veliki bum

Kineska automobilska kompanija JAC Motors dobila je “zeleno svetlo” kineskih vlasti za formiranje zajedničkog preduzeća sa nemačkim Volkswagenom. 

Transport 0 Comments

Lockheed Martin Danskoj isporučuje avione vredne 3 milijardi dolara

Nova će flota biti u potpunosti spremna do 2027., a finansiranje će biti dovršeno 2026. godine. Ukupni će se troškovi kupovine i održavanja popeti na otprilike 8 milijardi dolara.

Transport 0 Comments

Range Rover iz 1978. u potpuno novom sjaju na salonu Retromobile u Parizu

Land Rover Classic će ove godine na salonu Retromobile u Parizu, predstaviti Range Rover model iz 1978. godine u potpuno novom sjaju zahvaljujući „Reborn“ programu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply