Lagarde: Svetska ekonomija krhka, oporavak duži od očekivanja

Lagarde: Svetska ekonomija krhka, oporavak duži od očekivanja

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kaže da se svetska ekonomija postepeno oporavlja ali je i dalje krhka.

Ona dodaje da bi njen oporavak mogao trajati duže nego što je to bilo očekivano.

MMF je u januaru smanjio prognozu svetskog rasta za ovu godinu na 3,4% a za 2017. godinu na 3,6%, i upozorio da će njen rast biti usporeniji. Krivci za ovo su, po tadašnjem saopštenju Fonda, problemi u kineskoj ekonomiji, niske cene sirovina i turbulencije u još nekim ekonomijama u razvoju.

Međutim, prošle nedelje je MMF objavio da je situacija možda još nepovoljnija: u Sjedinjenim Državama ekonomski rast stagnira, u evrozoni se oseća deficit investicija, ali i visoka nezaposlenost, a u Japanu su i inflacija i ekonomski rast slabiji od očekivanih. U međuvremenu Kinu je tranzicija u održiviji ekonomski sistem koštala ekonomskog rasta a Brazil i Rusija, kao i Bliski Istok, su duboko pogođeni padom cena nafte. Dakle, nigde nije sjajno.

Lagarde je kazala i da su kvantitativno popuštanje Evropske centralne banke i odluka FED-a da uspori sa povećanjem referentnih kamatnih stopa ipak malo popravile ekonomski ambijent. Ali i dalje postoji veliki rizik po razvijene ekonomije u vidu prezaduženosti zemalja, niske inflacije, deficita investicija, niske produktivnosti i u nekim slučajevima – velike nezaposlenosti. Što se tiče zemalja u razvoju, Lagarde kaže da njih najviše ugrožavaju niske cene sirovina, visok korporativni dug i nestabilan priliv kapitala.

Izvor: bif.rs
Previous Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost
Next Sjedinjene Države će blokirati prodaju ruskih aviona Iranu

You might also like

Najvažnije vesti

Erste grupa: Rast BDP-a Srbije ove godine 2,1 odsto

Erste grupa je saopštila da je smanjila prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu, sa 2,5 odsto na 2,1 odsto.

Makroekonomija

MMF pooštrava praćenje korupcije širom sveta

Međunarodni monetarni fond (MMF) preispitaće ulogu naprednih država u korupciji, navodi se u saopštenju ove institucije.

Makroekonomija

Portoriko u petak proglašava bankrot

Ostrvska država u Karibima Portoriko bankrotiraće u petak zbog nemogućnosti da izvrši isplatu hartija u vrednosti od 2 milijarde američkih dolara.