Wall Street: Indeksi pali zbog pojeftinjenja nafte i sirovina

Wall Street: Indeksi pali zbog pojeftinjenja nafte i sirovina

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi skliznuli s najviših nivoa u ovoj godini jer su se zbog pada cena nafte i sirovina pod pritiskom našle akcije u energetskom i rudarskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,31 posto, na 17.737 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 4.891 bod.

Nakon što su u petak dostigli najviše nivoe u ovoj godini, Dow Jones i S&P 500 indeks juče su oslabili zbog pada cena akcija u rudarskom i energetskom sektoru, koji su se našli pod pritiskom pada cena sirovina i nafte.

S&P indeks rudarskog sektora paoje 1 posto, nakon što je cena bakra pala na najniži nivo u mesec dana, dok je cena barela nafte na američkom tržištu skliznula 3 posto.

“Cene nafte i drugih sirovina u silaznoj su putanji, a ulagači pažljivo prate kretanje cena sirovina jer su one poslednjih nedelja podsticale uspon tržišta”, kaže Adam Sarhan, direktor u firmi Sarhan Capital.

Početkom godine tržišta akcija bila su pod snažnim pritiskom zbog pada cena nafte i sirovina, što je bila posledica strahovanja ulagača od slabljenja potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije, posebno kineske.

foto: fastcoexist.com

foto: fastcoexist.com

Međutim, od kada su polovinom februara pale na najniže nivoe u 12 godina, cene nafte skočile su više od 40 posto, što je podstaklo oporavak tržišta akcija.

I dok pad cena sirovina sada ponovno pritiska tržište, podršku mu pruža uverenje ulagača da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje, koja će idućih nedelja najviše uticati na tržište.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u proseku pale za 7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a najviše u energetskom sektoru zbog pada cena nafte.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 7,6 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 6.164 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 9.822 boda, a pariski CAC 0,53 posto, na 4.345 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Najvažnije poslovne veštine za 2020. godinu
Next Aerodrom Nikola Tesla: Pad broja putnika i cargo prometa

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle, pri čemu se tehnološki sektor oporavio nakon dva dana pada, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne

Berza

Evropske berze: Ulagači oprezni na kraju burne nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro većina indeksa blago je porasla, zahvaljujući rastu cena akcija u finansijskom sektoru nakon dobrih poslovnih rezultata Allianza.

Berza

Srednji kurs evra danas 118,1392 dinara

Dinar će danas imati približno istu vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,1392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).