Po hektaru od šećerne repe i do 1000 evra

Po hektaru od šećerne repe i do 1000 evra

U Srbiji je ugovorena setva šećerne repe na oko 55.000 hektara, što je 15.000 hektara više nego prošle godine.


Generalni direktor kompanije “Sunoko” Ljubiša Radenković kaže da je do sada setva obavljena na nešto više od polovine površina i da će uspešno biti okončana u narednu nedelju dana.

“Uslovi za setvu su relativno dobri, bolji nego ranijih godina, tako da očekujemo da se narednih dana poslovi na njivama završe. Oranice imaju dovoljno vlage, po prognozama ne očekuju se mrazevi, što će omogućiti brzo nicanje i nesmetani razvoj useva”, kaže Radenković.

Uvećane površine pod šećernom repom, po njegovim rečima, značiće veću proizvodnju šećera, što znači da će biti dovoljno za podmirivanje domaćih potreba i za izvoz. Povećanju površina pod repom doprinelo je i to što što je “Sunoko” uslove ugovaranja obnarodovao još u početku prošle kampanje, ponudivši cenu od 35 evra za tonu repe.

Radenković naglašava da ta cena proizvođačima šećerne repe obezbeđuje solidnu zaradu, a da su ratari uvideli da imaju računa da je seju, imajući u vidu i niske cene žitarica. Po Radenkovićevom uveravanju, ta cena repe omogućava zaradu proizvođačima 800 do 1.000 evra po hektaru, već u zavisnosti od toga ko je kakav proizvođač.

foto: 123rf.com

foto: 123rf.com

U vlasništvu kompanije “Sunoko”, odnosno “MK grupe” Miodraga Kostića, koja je najveći proizvođač šećera u Srbiji, uz šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu, odnedavno je i AD Fabrika šećera “TE-TO” u Senti, koju je kupila od italijanske kompanije SFIR, tako da je uz “Sunoko” u srpskoj industriji šećera prisutan još grčki “Hellenic sugar” sa šećeranama u Crvenki i Žablju.

Za ovu setvu, pre nego što je došlo do promene gazde, senćanska fabrika “TE-TO” je šećernu repu na oko 12.000 hektara ugovarala pod nešto drugačijim uslovima, ponudivši osnovu cenu sa svim premijama od 4,10 dinara kilogram, a kao novinu dodatne stimulacije u slučaju postizanja većeg nivoa saharoze u repi, želeći da stimulišu proizvođače da kvalitetnijom proizvodnjom ostvare višu cenu i zaradu, piše Dnevnik.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Die Presse: Balkanu gas preko Severnog toka 2
Next Zašto je kontrolisano fleksibilni kurs dinara najmanje loša opcija

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida

Uprava za zaštitu bilja Srbije nije dobila zvanično obaveštenje ruske Federalne službe za veterinarska i fitosanitarna pitanja da su proizvodi poreklom iz Srbije koji su se izvozili za Rusku Federaciju

Kompanije 0 Comments

U prvom kvartalu dobit Pošte Srbije 7 miliona evra

Preduzeće “Pošta Srbije” saopštilo je da je u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit pre oporezivanja od 858 miliona dinara (6,96 miliona evra).

Kompanije 0 Comments

Nova prodaja imovine preduzeća Termoelektro

Stečajni upravnik preduzeća Termoelektro d.o.o. iz Beograda ogasio je prodaju udela, nepokretne i pokretne imovine preduzeća javnim nadmetanjem.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply