Panama Papers: 5 stvari koje treba znati

Panama Papers: 5 stvari koje treba znati

Slučaj curenja podataka o finansijskim transakcijama iz panamske advokatske kancelarije “Mossack Fonseca”  otkriva kako ultra-bogataši upravljaju svojim računima.

1. Ko je “Mossack Fonseca”

Panamska advokatska firma koja ima kancelarije širom sveta,  sa navodno 600 zaposlenih u 42 države, a specijalizovane su za pružanje ofšor finansijskih usluga, kao što je osnivanje fiktivnih kompanija.

Mossack ima svoje kancelarije u zemljamaporeskog raja, između ostalih u Švajcarskoj, na Kipru, Britanskim devičanskim ostrvima. Mossack je navodno odgovoran za formiranje više od 300.000 kompanija.

2. Šta je procurilo u javnost?

Više od 11,5 miliona dokumenata o 214.000 fiktivnih kompanija, što je najveće curenje podataka s kojim su se novinari ikad sreli, i više od ukupno otkrivenih podataka u aferama “WikiLeaks” (2010.) i “Snowden” (2013.)

3. Ko se treba zabrinuti?

BBC navodi da su 72 sadašnja i bivša šefa države povezani sa ovom advokatskom kancelarijom, uključujući Vladimira Putina, premijer Islanda, članove porodice kineskog predsednika, britanskog premijera, azerbejdžanskog predsednika, saudijskog kralja,…

4. Da li su svi prekršili zakon?

Ne nužno. Čuvanje novca na of-šor računima može biti savršeno legalno i, zbog poreskih olakšica, daleko isplativije. Međutim, fiktivne of-šor kompanije su takođe omiljena metoda kriminalaca i korumpiranih političara, za pranje novca ili sakrivanje ličnih novčanih sredstava.

5. Šta je sledeće na redu?

U desetinama zemalja se već provode ili će uslediti krivične istrage, a kako se bude otkrivalo više detalja, istrage će se širiti. Za sada još nema imena iz Sjedinjenih Država!?

Previous KRIK objavio imena ljudi iz Srbije umešanih u skandal “Panama Papers”
Next Kikinda snizila cenu zakupa poslovnog prostora

You might also like

Politika 0 Comments

Ponovljeni izbori: Koalicija Dveri-DSS prešla cenzus

Na osnovu 99,99 obrađenih biračkih mesta na vanrednih parlamenetanim izborima, najviše glasova osvojila je lista oko SNS – 48,25 posto, a koalicija Dveri-DSS zvanično je prešla cenzus, saopšteno je sinoć

Društvo 0 Comments

Penzioneri protiv prodaje banja u vlasništvu PIO fonda

Udruženje sindikata penzionera Srbije danas je zatražilo da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje kako bi se smanjile dotacije za isplatu

Evro u oštrom padu prema dolaru zbog poteza ECB

Nakon što je Evropska centralna banka odlučila da snizi kamatne stope, cena evra je na tržištu novca u oštrom padu..

2 Comments

Leave a Reply