Mali akcionari AIK banke nezadovoljni ponuđenom cenom, prete tužbom

Mali akcionari AIK banke nezadovoljni ponuđenom cenom, prete tužbom

Da bi postao stoprocentni vlasnik AIK banke, biznismen Miodrag Kostić mora da otkupi 8,1 odsto akcija ove banke od malih akcionara, koji su nezadovoljni ponuđenom cenom.

MK Group, preko svojih kompanija Sunoko i MV investment poseduje 91,9 odsto vlasništva u AIK banci. Prema propisima, sa vlasničkim udelom većim od 90 odsto akcija, većinski vlasnik ima pravo prinudnog otkupa akcija.

Kostić nudi za dodatne akcije 1.800 dinara po vrednosnom papiru što je bila cena ponude za preuzimanje u nedavno okončanoj ponudi kojom je ovaj biznismen prešao prag od 90 odsto akcija.

Po zakonu mali akcionari moraju da prodaju akcije većinskom po ponuđenim uslovima. Samo u slučaju da su akcije predmet zaloge za neki dug većinski vlasnik ne može da ih otkupi. Mali akcionari nezadovoljni ponuđenom cenom u izvesnom broju slučajeva stavili su zalogu na ovu svoju imovinu kako bi sprečili prinudni otkup.

Mali akcionari najavljuju tužbe

Ali to više nije dovoljna zaštita jer je prošle sedmice Centralni registar hartija od vrednosti (CRHOV) izmenio propise o zalozi akcija tako što je dozvolio prinudni otkup i založenih akcija. Mali akcionari najavljuju tužbe, između ostalog i protiv Centralnog registra jer smatraju da je propise promenio u korist većinskog vlasnika, a na njihovu štetu.

Jedan od akcionara kaže da ne žele da spreče ili izbegnu preuzimanje akcija već je problem niska cena. Knjigovodstvena cena akcija je 6.000 dinara.

Izvor: Politika.rs
Previous Beko nastavilja prodaju imovine, dug poveriocima 63 miliona evra
Next Tokom aprila počinju programi podrške početnicima u biznisu

You might also like

Prodaja prenosnih baterija skočila 101% zbog igrice Pokemon Go

Zahvaljujući Niantic-ovoj popularnoj mobilnoj igri Pokémon Go koja značajno troši bateriju na mobilnim uređajima, skočila je prodaja prenosnih baterija.

Kompanije 0 Comments

MOL ostvario dobit od skoro milijardu evra prošle godine

MOL Grupa znatno je nadmašila prvobitno postavljen cilj od 2 milijarde američkih dolara za 2016. te ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 2,15 milijardi dolara, što je tek donekle

Kompanije 0 Comments

Raiffeisen banka godine u Srbiji

Renomirani britanski finansijski magazin „EMEA Finance“ dodelio je Raiffeisen banki nagradu „Najbolja banka u Srbiji“.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply