Peskov: Putin i Rusija – glavna meta “Panama papers”

Peskov: Putin i Rusija – glavna meta “Panama papers”

Medijski izveštaji o navodnoj povezanosti ruskog predsednika Vladimira Putina i of-šor transakcija vredih nekoliko milijardi dolara imaju za cilj da diskredituju ruskog lidera uoči predstojećih izbora, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Glavna meta dezinformacija je naš predsednik, posebno imajući u vidu predstojeće parlamentarne izbore i dugoročnije gledano, predsedničke izbore za dve godine”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori su predviđeni za septembar, podsećaju strane agencije.

Prema njegovim rečima, “putinofobija” u inostranstvu je dostigla taj novo da je praktično tabu reći nešto dobro o Rusiji.

“Ali neophodno je reći loše stvari, mnogo loših stvari, a kad se nema šta reći onda ih treba izmisliti. Nama je to očigledno”, rekao je Peskov, dodavši da ono što je objavljeno ne sadrži ništa konkretno i ništa novo o Putinu.

On je naglasio da je Putin “glavna meta”, ali da on nije umešan ni u kakve nedozvoljene radnje.

Mreža tajnih of-šor ugovora i visokih pozajmnica u vrednosti od dve milijarde dolara vodi do Vladimira Putina, naveli su “Gardijan” i Bi-Bi-Si, pozivajući se na procurele podatke, koji pokazuju da je taj novac učinio “neverovatno bogatim” najbliži krug ljudi oko ruskog predsednika.

Iako se ime ruskog predsednika ne pojavljuje ni u jednom od dokumenata, podaci otkrivaju da postoji obrazac: njegovi prijatelju su zaradili milione od poslova koji izgleda nisu mogli da prođu bez Putinovog pokroviteljstva.

Dokumenti ukazuju na to da je Putinova porodica imala koristi od tog novca, navodi “Gardijan”.

Procurele informacije deo su još milion procurelih dokumenata iz baze podataka četvrte najveće svetske ofšor advokatske firme “Mosak Fonseka” (Mošack Fonseca)

Taj lanac počinje u Panami, ide preko Rusije, Švajcarske i Kipra, a uključuje i privatno skijališe, gde se udala Putinova mlađa kcerka 2013. godine.

Dokumenta iz Paname posebnu pažnju posvećuju, kako tvrdi Gardijan, najboljem prijatelju ruskog predsednika Sergeju Rolduginu, koji je Putina upoznao sa njegovom bivšom ženom Ljudmilom, a bio je kum i njegovoj starijoj ćerki Mariji.

Bi-Bi-Si navodi da podaci otkrivaju lanac za pranje novca kojim je rukovodila Banka Rusija, koja je pod sankcijama SAD i EU posle ruske aneksije Krima.

Bi-Bi-Si kaže da ti podaci sadrže i tajne of-šor kompanije koje su povezane sa porodicama i saradnicima bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, bivše libijskog lidera Moamera Gadafi i sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Predstavnici Ministarstva finansija SAD tvrdili su krajem januara za Bi-Bi-Si da je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran i da američke vlasti znaju za to “mnogo godina”.

Izvor:Tanjug
Previous Afera "Panama Papers": Najveće curenje informacija iz of-šor zona
Next Osnovano Udruženje preduzetnika “Pokreni se za posao”

You might also like

Tema dana 3 Comments

Predstavnici MMF-a u Beogradu: RTB Bor, Petrohemija, Resavica, neke od teških tema

Predstavnici delegacije Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su danas u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dobre rezultate Vlade Srbije u prva četiri meseca ove godine, posebno makroekonomsku stabilnost i fiskalni

Banke i finansije 0 Comments

Raste broj gotovinskih kredita građanima

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju jula iznosili su oko 2.219 milijardi dinara, što je za 0,9 odsto više nego na kraju juna.

Tema dana 0 Comments

Evropska centralna banka i nafta podržali rast akcija na berzama u svetu

Cene akcija na svetskim berzama protekle nedelje su značajno porasle jer je Evropska centralna banka (ECB), kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply