Hrvatska: Misteriozni bogataš želi 10.000 ha zemlje

Hrvatska: Misteriozni bogataš želi 10.000 ha zemlje

Jedan misteriozni investitor koji želi da ulaže u Slavoniju traži 10 hiljada hektara zemljišta, što je diglo buru među hrvatskim privrednicima.

Hrvatski premijer Hrvatske Tihomir Orešković je konačno otkrio kako misteriozni investitor dolazi s Bliskog istoka i da je tačno da traži 10 hiljada hektara zemljišta za saradnju i otkup primarnih proizvoda od poljoprivrednika, prenosi Agroklub.

“Reč je o investitoru sa Bliskog istoka. Iiskoristio priliku da taj predlog stavim na sto i da vidimo možemo li napraviti model kojim bismo mogli ujediniti poljoprivredno zemljište. Može to biti i 5, a ne 10 hiljada hektara. Možda bi nam kroz klastere tu mogla pomoći EU, a i Vlada subvencijama da, kada nam dođe investitor, možemo reći – evo spremni smo “, izjavio je Tihomir Orešković.

foto: financialthrillers.com

foto: financialthrillers.com

“Razgovarali smo i o pomoći privredi. Spomenuli smo fond od 500 miliona evra, uz pomoć kojega bismo investitorima olakšali dolazak do kreditnih sredstava i početnog kapitala”, rekao je Orešković.

Takođe je istakao kako u Hrvatskoj postoji 800 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi te podstiče na pronalaženje modela kako bi se zemljište stavilo u funkciju.

“Rekli su mi da je to katastrofa kod nas. Mislim da je to prekomplikovano i sada radimo na zakonu kako bismo javnu nabavku pojednostavnili”, izjavio je Orešković na pitanje o javnoj nabavi.

Načelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić kaže međutim da na području Vukovarsko-sremske županije nema slobodnih 10 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema njegovim rečima, u toj županiji se nalazi 149 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta i sve je u obradi tako da za prodaju ne postoje slobodni hektari.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Država traži sedam miliona evra za 25 posto Galenike
Next Beogradski Sajam zapošljavanja u sredu i četvrtak

You might also like

Društvo

Moguće veće nadoknade za porodilje

Povodom Međunarodnog dana porodice ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da će među prvim zakonima biti donet zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Najvažnije vesti

Povečan minimalac, doprinosi pojeftinili

Minimalna cena rada u Srbiji od 1. januara umesto 130 dinara iznosi 143 dinara po satu.

Banke i finansije

Od 17. avgusta manje naknade za kartice

Od 17. avgusta 2018. godine banke će biti u obavezi da prilikom otvaranja novog tekućeg računa ili zamene postojeće platne kartice, klijentima izdaju domaću karticu čije se transakcije obrađuju u